Nemcsak „okos”, zárkózott is

Tovább csúszhat az új közvécé beüzemelése Csíkszeredában: az eredeti elképzelések szerint tavaly ősszel, iskolakezdésre szerette volna a városvezetés használatba adni, ez azonban csak az elkövetkező hónapokban fog megtörténni.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 2 perc
Nemcsak „okos”, zárkózott is
Üzemképes a vécé, de az átadóra még várni kell Fotó: Létai Tibor

A kormány tavalyi takarékossági intézkedései ennek a projektnek is ártottak – tudtuk meg Bors Bélától. A megyeszékhely alpolgármestere rámutatott, mivel az illemhely a Gál Sándor tér megújításának szerves részét képezi, a jelen helyzetben nem lehet megígérni azt, hogy a munkálatainak átvétele előtt használatba adják az úgynevezett okosvécét, annak ellenére, hogy a rendszer már üzemképes. Közvetlen környezete azonban még rendezésre vár, némi földmunka és aszfaltozás szükséges.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Az átadás előtt álló illemhely kabinja hőszigetelt, és kívül rozsdamentes burkolattal van ellátva, ami védelmet nyújthat a vandalizmus ellen. Belse­je modern kialakítású, számos sza­ni­tereszközzel felszerelt: vécécsésze, kézmosó kagyló, víztartály és szappantartók, kézszárító, tükör és pelenkázó is van a fülkében. Az eszközöket érintésmentes érzékelőkkel látták el. A kabin automatikusan záródik használatkor, viszont ha szükséges – például áramszünet esetén –, manuálisan is nyitható. Használati ideje tizenöt perc. Az okosvécé erőteljes vízsugárral minden használat után tisztítja a vécécsészét és a kabin belsejét is. A létesítmény áfa nélkül 268 ezer lejbe került.
A használatára vonatkozó szabályzó még nem készült el, így a használati díjat sem határozták meg, előreláthatólag majd 50 banis pénzérmével vagy 1 lejes bankjeggyel, valamint bankkártyával lehet fizetni.

Ha a Gál Sándor térre telepített automata illemhely beválik, a városvezetés szándéka szerint többet is elhelyeznének forgalmasabb helyeken, például a központi parkban.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!