Nemcsak a fizikai erőszak erőszak!

2021 szeptembere óta szervez Nemcsak a fizikai erőszak erőszak! címmel ingyenes erőszakmegelőző foglalkozásokat Hargita megyei diákoknak, pedagógusoknak, ifjúsági csoportok vezetőinek és szülőknek a csíkszeredai KALOT Egyesület, mellyel az erőszak fizikai formáján túli felismerésére és kezelésére szeretnék felhívni a figyelmet.

Kovács Andrea
Nemcsak a fizikai erőszak erőszak!
Foglalkozás a felismerésről és a kezelésről Fotó: KALOT Egyesület/FB

Három részből tevődik össze a csíkszeredai KALOT Egyesület Nem­csak a fizikai erőszak erőszak! című lelkigondozói projektje: a munkahelyi zaklatás (mobbing), a párkapcsolati verbális és passzív erőszak, valamint az iskolai zaklatás (bullying) témaköreit járják körbe. Az iskolakezdéssel egy időben előtérbe kerül az iskolai bántalmazás témaköre, ezért érzékenyítő, tudatosító foglalkozásokat szerveznek hetedik osztályos és nagyobb gyermekeknek, pedagógusoknak és szülőknek. 
A foglalkozásról Keresztes Erika lelkigondozót, az egyesület munkatársát kérdeztük, aki elmondta: a kétórás, élményalapú foglalkozásokat az egyesület szakemberei a gondolatébresztő kisfilmekre alapozzák, így lesznek interaktív, érzelmek mozgósítására, empátia felébresztésére és tudatosítására épülők, melynek eredményeképpen a résztvevők képesek lesznek felismer­ni és megérteni a fizikai erőszakon túli erőszak formáit, az elszenvedőkhöz empatikusan viszonyulni, ezen erőszaktípusokkal szemben hatékonyan, de erőszakmentesen védekezni. A bullying témakörnek három célcsoportja van, ennek megfelelően a filmnek is három változata készült el, az első 7–8, a második a 9–12 osztályos diákoknak, a harmadik pedig felnőtteknek, pedagógusi, szülői csoportoknak szól – ismertette.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Szakemberként évek óta részt veszek mind az erőszakprevenciós, mind a pályaorientációs foglalkozásokban, és azt tapasztalom, hogy igen hatékonyak. Igyekszünk biztonságos, bizalmi légkört kialakítani, így megnyílnak a gyermekek, és konkrét problémákat meg helyzeteket is át tudunk beszélni

– részletezte Keresztes Erika.
Hargita megyében huszonhárom, Csíkszeredában további tíz foglalkozást tudnak november 30-ig tartani. Jelentkezni és képzéseket igényelni a kepzesek@kalot.ro e-mail-címen lehet, további információkat a 0758–840279-es telefonszámon kap­hatnak az érdeklődők.
Keresztes Erika ugyanakkor kiemelte: a KALOT Egyesület október 10-től pszichológusok, lelkészek, lelkigondozók vezetésével újraindítja a lelki-szellemi egészség megőrzését célzó klubtevékenységét és a férfi lélekműhelyt; emellett pályaorientációs foglalkozásokat is tartanak különböző iskolákba, illetve tervezik egy drogprevenciós foglalkozás elindítását is.
 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!