Hirdetés

Néhány napig még zárva marad az ivóvízpavilon Csíkszeredában

Csíkszeredában néhány napig még biztos zárva marad a központi parkban található ivóvízpavilon, mivel a kötelező műszaki ellenőrzés során a vízminőséget érintő problémák merültek fel. A létesítményt tavaly ősszel adták át, a téli időszakra bezárták, majd tavasszal újranyitották, és a városlakók előszeretettel használják, de két hete ismét zárva vannak a rácsok.

Létai Tibor
Néhány napig még zárva marad az ivóvízpavilon Csíkszeredában
Fotó: Létai Tibor

A garanciaidő alatt a kivitelező, a Korondi Árcsó Kft., köteles évente kétszer időszakos műszaki felülvizsgálatot végezni, ami jelenleg is zajlik. Ugyanakkor egy vízvizsgálat során oda nem illő baktériumot mutattak ki a vízben, ami késlelteti a kút újraindítását.

Az alpolgármester, Bors Béla megerősítette, hogy a jelenlegi leállás hátterében nem csak a „periodikus revízió”, vagyis a szokásos műszaki ellenőrzés áll.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A Sapientia egyetem szakemberei ugyanis problémákat fedeztek fel a víz minőségével kapcsolatban. Az ivóvízpavilon nem egy állandóan működő borvízforrás, mivel a víz három méterrel a talajszint alatt található, ahonnan szivattyúrendszer segítségével pumpálják fel. A vizsgálatok alapján kiderült, hogy nem magával a kúttal van a probléma, a vízszennyeződést valószínűleg a nagy esőzések okozták. Ennek tisztázása érdekében a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) is mintát vett a vízből pénteken. A tisztiorvosi szolgálat, közismertebb nevén „sanepid” vizsgálatainak eredményétől függően dől el, hogy szükséges-e fertőtlenítést végezni a pavilonban, vagy sem – magyarázta az elöljáró. 

Megtudtuk, hogy a vizsgálatok lezárultáig – ami néhány napot igénybe vesz – a pavilon zárva marad. Bár a leállás sajnálatos módon pont a kánikula idejére esik, a központi parkban és annak környékén továbbra is van lehetőség hűsölésre.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!