Működik az első vidéki palackvisszaváltó

Csíkszentdomokos az első olyan vidéki település Hargita megyében, ahol betétdíjas italcsomagolásokat visszaváltó automatát helyeztek ki. Az önkormányzat által bérelt gép jelenleg tesztüzemmódban működik, az értékjegy tíz üzletben vásárolható le.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 3 perc
Működik az első vidéki palackvisszaváltó
Automata Csíkszentdomokoson. Tesztüzemben Fotó: Kedves Szilamér

Tegnap kezdte meg működését az első egyutas italcsomagolásokat visszaváltó automata Csíkszentdomokoson. Érdeklődésünkre Karda Róbert polgármester elmondta: a településen több kisebb-nagyobb vegyesüzlet van, olyan megfontolásból kezdtek bele ebbe első vidéki településként, hogy minél több üzlet csatlakozhasson, ugyanis úgy vélik, hogy ha csak a városi hipermarketeknél van lehetőség a visszaváltásra, a fogyasztó elpártol a helyi üzletektől. A lakosság már nagyon várta, ezért az önkormányzat lépett, szerződést kötött az üzletekkel, így azok egyrészt mentesültek attól a kötelességtől, hogy önállóan vásároljanak automatát, másrészt attól is, hogy kézi erővel kelljen visszaváltsák az italcsomagolásokat – fejtette ki az elöljáró.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A visszaváltó automata – amely Csíkszentdomokos központjában, a tűzoltószer­tár mögött kapott helyet – három hónapig teszt­üzem­módban fog működni, addig az önkormányzat bérli, de a jövőben szeretnének pályázni – akár több – megvásárlására. A gépet már összekapcsolták a helyi üzletekkel, jelen pillanatban az értékjegyen megjelenő összeget tíz üzletben lehet levásárolni, de nyitottak a bővítésre, további üzletek is csatlakozhatnak – tette hozzá.

Működik az első vidéki palackvisszaváltó
Karda Róbert kiemelte, azt, hogy a kiskereskedőktől az önkormányzatok vállalják át a visszaváltható palackok összegyűjtését, Tánczos Barna szenátor, volt környezetvédelmi miniszter kezdeményezte. A település önkormányzata a működtetést kiszervezte az Eco-Csík térségi hulladékgazdálkodó vállalatnak, így az önkormányzat és a betétdíjas rendszert adminisztráló ReturRO között ők közvetítenek. A ReturRO majd az Eco-Csíknak utalja a visszaváltott palackok betétdíját, az adja azoknak a vidéki üzleteknek, amelyekben levásárolhatók az automata által kiállított értékjegyek.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!