Hirdetés

Megújulhat a Harom utcai Olt-híd, látványtervet kapott a Fodor Sándor ifjúsági park

Helyi vállalkozásoknak nyújtandó adókedvezményről, valamint a Fodor Sándor ifjúsági park és a Harom utcai Olt-híd felújításáról is határoztak pénteken Csíkszeredban az önkormányzati testület soros havi ülésén.

Létai Tibor
Megújulhat a Harom utcai Olt-híd, látványtervet kapott a Fodor Sándor ifjúsági park
Fotó: Létai Tibor

A csíkszeredai önkormányzat a júniusi soros havi ülésén többek között jóváhagyta a de minimis támogatásokat, ami hét helyi vállalatnak jelent adókedvezményt. Az igénylés feltétele beruházások megvalósítása, valamint az alkalmazottszám növelése, a korábbi helyzethez viszonyítva minimum egy olyan új munkahely létrehozása, amely a beruházásnak köszönhetően jött létre, és amelyet kötelező három évig megtartani, viszont a dokumentációt minden évben be kell nyújtani a hivatalhoz. Ezt a fajta támogatást termelő, szolgáltató és kereskedelmi cégek egyaránt igényelhetik. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A csíkszeredai önkormányzat jóváhagyta a Fodor Sándor ifjúsági park megvalósíthatósági tanulmányának első fázisát, ez kimondottan a zöldövezeti részt érinti. A második részben valósítják meg a környező utat és a zöldövezet körüli parkolókat, a Jegenye és az Unió utca felől.

Számos új parkolót akarunk létrehozni, mert megnövekedett forgalommal állunk ott szemben, de amikor a zöldfelület is elkészül, valószínűleg még inkább meg fog növekedni a gépkocsihasználat a környéken

– jegyezte meg az alpolgármester, Bors Béla.

Megújulhat a Harom utcai Olt-híd, látványtervet kapott a Fodor Sándor ifjúsági park
A park látványterve 

A beruházás teljes értéke 12 millió lej áfástól, amelyből a kivitelezési és anyagköltségek 7 millió lejt tesznek ki. A projekt várhatóan 16 hónap alatt készül majd el.

A Harom utcai Olt-híd kapcsán megtudtuk, hogy az érintett feleknek, intézményeknek sikerült kompromisszumra jutni, aminek köszönhetően elfogadhatóvá vált a megvalósíthatósági tanulmány.

A híd teljes felújítása – mely a tervek szerint egy évet vesz majd igénybe – 9,5 millió lejbe kerül.

Módosították a csíkszeredai autóbusz-pályaudvar szabályzatát, melynek értelmében a buszpályaudvar által nyújtott szolgáltatások díjszabását a megemelkedett költségek miatt növelték, hogy az üzemeltető Csíki Trans Kft. fenn tudja tartani és működtetni a felújított pályaudvart.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház környékére vonatkozó új városrendezési terv elkészítését – amit Hargita Megye Tanácsa kezdeményezett – szintén jóváhagyta a megyeszékhely önkormányzatának testülete. A rendezési terv (PUZ) több mint 80 ezer négyzetméteres területet érint, és célja az infrastruktúra fejlesztése, utak, közművek kiépítése. Az új dokumentáció tíz évig lesz érvényben, és szükség esetén meghosszabbítható.

A város önkormányzati testülete egy kártérítési ügyben is határozatot fogadott el, melynek értelmében a károsultnak tízezer lejt ítéltek meg. Az elmúlt év júliusában bekövetkezett vihar miatt a Szentlélek utcai temetőben egy kidőlt fa összetört egy sírhelyet. A testület ennek helyreállítására döntött az említett összeg megítéléséről. A kifizetés a vonatkozó jogszabályok betartásával, legfeljebb 30 napon belül történik meg.

Napirend előtti felszólalásában Tőke Ervin, az EMSZ önkormányzati képviselője a Harom utca és a Brassói út kereszteződésének veszélyességére – az utóbbi időszakban is több baleset történt ott – hívta fel a városvezetés figyelmét, mely a Fitód patakán épített hídnak tudható be, amely nehezíti a sofőrök kilátását az említett kereszteződésre. A képviselő javaslatában forgalomlassító elemek, valamint figyelmeztető táblák kihelyezését kérte, egyúttal jelezte, hogy egy gyalogátkelő felfestésére is igény lenne abban a zónában. Bors Béla alpolgármester válaszában rámutatott, hogy foglalkoznak a kialakult helyzettel, több elképzelés is van, és a figyelmeztető táblák kihelyezése azonnal megtörténik, mihelyt a rendőrségtől megkapják a jóváhagyást.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!