Hirdetés

Megoszlanak a vélemények

Van, aki egyetért, van, aki nem a nonstop üzletek nyitvatartási idejének korlátozásával. Némelyek szerint a rövidebb idejű nyitvatartás hozzájárul a közbiztonság javulásához, mások szerint nem befolyásolja azt. Járókelőket kérdeztünk, hogyan látják a kialakult helyzetet.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 4 perc
Megoszlanak a vélemények
Fotó: László F. Csaba

Mint ismert, a csíkszeredai városvezetés tízpontos cse­lek­vési tervet dolgozott ki, illetve közösségi és politikai összefogást szorgalmaz a közbiztonság javítására, mivel az elmúlt időszakban több járókelőt is megtámadtak a nyílt utcán. Ezzel kapcsolatban a polgárok egy petíciót is aláírhatnak, amivel támogathatják a városvezetés kezdeményezését.
A terv 9. pontja alapján a megyeszékhely vezetői megszüntetnék a folyamatos nyitvatartással működő üzletek 24 órás programját. Az elképzelés szerint minden élelmiszerüzlet este 11:30-kor be kell zárjon. Indoklásukból kiderül, nagyon sok panasz érkezett a lakók részéről, hiszen az éjszakai órákban a folyamatos nyitvatartással működő üzletek mellett állandó gond volt az alkoholfogyasztás, a zajongás és a rendetlenség.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Máshol keresendő a baj forrása

A városvezetés elképzelésére reagálva Becze Tibor, az Amigo cégcsoport és Bartó József, az In-Com-Euro Kft. nevében közölte álláspontját, ami a közösségi médiában is olvasható volt. Mint írják, azzal a kéréssel fordulnak a csíkszeredai önkormányzathoz és Korodi Attila polgármesterhez, hogy tekintsenek el a korlátozásoktól, és engedjék, hogy továbbra is a jelenlegi keretek között működjenek. 
„Azt gondoljuk, hogy az irányú kijelentése, miszerint a város közbiztonsága érdekében szükséges megszüntetni a folyamatos nyitvatartással működő üzletek 24 órás nyitvatartását, egy teljesen elhamarkodott és megalapozatlan döntés, nem létezvén ok-okozati összefüggés a közrendi problémák és ezen egységek működése között. Nem beszélve arról, hogy ezen intézkedésnek olyan következményei vannak, melyek városunk számos családját, felelősséget vállaló, dolgozó személyek életét befolyásolják. Az elmúlt három évben, most csak ezt vesszük referenciának, számos olyan intézkedést hoztak az illetékes szervek, melyek megnehezítették vagy akár el is lehetetlenítették a helyi vállalkozók aktivitását. Beszélhetünk itt világjárvány alatt hozott intézkedésekről, az energiaárak egekbe ugrásáról, vagy a most elfogadott sürgősségi rendeletről, mely ismét újabb terveket ró a magánszférára. Ezekben az időkben megmaradni, állandó korlátozások, kiszámíthatatlan üzleti környezetben, az egyre teret hódító és erősödő multinacionális cégek mellett egyre nehezebb. Városunkban két éjjel-nappal működő élelmiszerüzlet van, melyek több tíz személynek biztosítanak munkahelyet. Ezen munkapontok megszervezésében, fennmaradásában, elsődleges szempont a nyitvatartási program” – fogalmaztak.

László F. Csaba
Nonstop bolt. Bezárnák

Vox populi

Az általunk megkérdezett polgárok személyes tapasztalatok alapján fogalmazták meg véleményüket. Többen, akik a nonstopok szomszédságában laknak, úgy vélték, a boltok nyitvatartási idejének korlátozásával javulna a biztonságérzet, hisz a késő esti órákban sokan félnek az említett üzletek előtt elmenni a kétes alakok miatt, akik a lépcsőn üldögélnek és nemegyszer hangoskodnak. Ugyanakkor volt, aki nem a kereskedelmi egységek korai bezárásában látja a megoldást, hanem a rendfenntartásban. 

– Most nagyon kell félni a városban, nagy rizikóval jár kimenni az utcára, mert fényes nappal is megverhetik az embert

– fogalmazta meg aggodalmait egy, a Szív utcában lakó nyugdíjas nő, aki úgy gondolja, hogy a városháza terve a boltok programjának korlátozásáról, hozzájárul a közbiztonság javulásához. – A korlátozás hozzájárul a rendhez, ahhoz, hogy csendesebbek legyenek a közterek és az utcák éjszaka – fűzte hozzá.
Mihálcz Márton nagyrét utcai lakos elmondása szerint nem zavarja az éjjel-nappali boltok működése, ugyanakkor ő is úgy látja, gyakran kétes alakok üldögélnek esténként a nonstopok előtt, isznak és zajongnak.

– Aki későbben megy haza a munkából, legyen az férfi vagy nő, az biza fél, még akkor is, ha az üldögélő személyek nem csinálnak semmit, de a részeg embertől félni lehet. Sajnos, aki éjszaka betér ezekbe az üzlethelyiségekbe, az inkább alkoholt vásárol, ezért amennyiben nem lesz nyitva, eltűnnek a környékről az említett kétes alakok is. Valamit javulhat a biztonság

– fogalmazta meg véleményét az idősebb úriember.
Másképp látja a helyzetet Adorján József. Az éppen szolgálatban lévő taxisofőr érdeklődésünkre kifejtette: nem megoldás a nonstop üzletek bezárása.

– Két ilyen üzlet van a városban, amit a helyi rendőrség felvigyázni tudna. A duhajkodókat meg kell büntetni, és nem a boltokat kell idő előtt bezárni. Megoldás lehetne, hogy ne áruljanak alkoholt, mert aki inni akar, az a benzinkútnál is megkapja a szeszt. Ahogy van nonstop gyógyszertár, fontos, hogy legyen folyamatosan nyitva tartó bolt is, mert megtörténhet, hogy valakinek éjjel van szüksége vécépapírra, pelenkára, tejporra, kenyérre vagy bármire

– sorolta érveit a taxis.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!