Megoldást kerestek a bántalmazott és gazdátlan állatok helyzetére

Jelentős kihívás elé állítja a megyei és helyi önkormányzatokat a bántalmazott és gazdátlan állatok elhelyezését és gondozását szabályozó törvény, amelyre megoldásokat keresnek, ezért kerekasztal-beszélgetést tartottak Csíkszeredában, amelyre a szakhatóságokat is meghívták.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 6 perc
Megoldást kerestek a bántalmazott és gazdátlan állatok helyzetére
Szomorú tényállás. Évente több ezer állat válik fizikai erőszak, elhanyagolás, pszichikai terror áldozatává Fotó: Veres Nándor

Mint arról tavaly júniusban beszámoltunk, jelentős kihívások elé állította a kormány a helyi és megyei önkormányzatokat, ugyanis a 2020/175-ös sürgősségi kormányrendelet előírta, hogy az ő feladatuk a továbbiakban, hogy elhelyezzék a bántalmazott vagy gazdátlan állatokat, és gondoskodjanak róluk 45 napig. A jogszabály előírja, hogy az állatokat uniós normák szerint kell ellátni.

A bántalmazott és gazdátlan állatok helyzetével, illetve a sürgősségi kormányrendelet hatásaival kapcsolatban szerveztek kerekasztal-beszélgetést szakhatóságok részvételével szerda délelőtt a megyeházán. A fórumon elhangzott: olyan minőségű szolgáltatás biztosítását tettek kötelezővé, amely az emberek esetében szállodai ellátásnak felelne meg. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Az eseményen jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Cioancă Maria Manuela, az állatrendőrség vezetője, István Róbert, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hivatal vezetője, Márton András Hargita Megye Prefektusi Hivatala részéről, Fülöp Otília, Hargita Megye Tanácsának főépítésze, Szebeni Erika, a megyei tanács főépítészeti igazgatóságának munkatársa, illetve több megyei település polgármestere is bekapcsolódott Zoom rendszeren keresztül.

A bántalmazás sokféle

A bántalmazott állatok helyzetéről és a probléma kezelésére irányuló lépésekről elsőként Borboly Csaba megyeelnök beszélt. Elmondta:

a megyei tanács 2022 óta közel harminc alkalommal hirdetett közbeszerzési eljárást, hogy valamelyik kereskedelmi egység biztosítsa a bántalmazott vagy gazdátlan állatok elhelyezését és ellátását, ám egyetlen cég sem jelentkezett,

amely elvállalta volna a szolgáltatást. Hangsúlyozta: a kerekasztal-beszélgetés megszervezésével az a céljuk, hogy felhívják a figyelmet a kérdés súlyosságára, bemutassák a jelenlegi helyzetet és ismertessék azokat a lépéseket, amelyeket a kormány, civil szervezetek és állampolgárok tehetnek az állatok védelme érdekében.

– Az állatok bántalmazása világszerte és hazánkban is mindennapos probléma, évente több ezer állat válik fizikai erőszak, elhanyagolás, pszichikai terror áldozatává. Ez nem csupán az ő szenvedésüket okozza, hanem komoly társadalmi problémát is jelent. Hazánkban az állatvédelmi törvény szigorú rendelkezéseket tartalmaz az állatok bántalmazásával szemben, az állatkínzás pedig bűncselekménynek minősül – fogalmazott Borboly Csaba. Hozzáfűzte:

a jelenleg érvényben levő állatvédelmi törvény rendezetlen és túl bonyolult.

Ismét olyan helyzet állt elő, amikor a döntéshozók európai normarendszereket vesznek át, majd azt megfelelő eszközök, illetve anyagi és humán erőforrás biztosítása nélkül kényszerítik rá a helyi és megyei tanácsokra. A bántalmazott állatokért a megyei tanács felel, de hosszú ideje nem találnak szolgáltatót, amely befogadná ezeket, ugyanis olyan szállodai és klinikai körülményekre van szükség, amilyen nem található a megyében. A kóbor kutyákért a települések önkormányzatai felelnek, a megyeelnök szerint ott is azt láthatjuk, hogy óriási a költség, kevés kutya esetében tudják megfizetni a szolgáltatást.

Számos civil szervezet dolgozik azon, hogy segítséget nyújtson a bántalmazott állatoknak, de ezek adományokból és önkéntes munkából tartják fenn magukat, így az ő tevékenységük is folyamatos külső segítségre szorul.

– Jogszabályi korrekciókra van szükség, mert jelen pillanatban ezek csupán felelősséget hárítanak. Emellett forrás, támogatás kellene a kormánytól, ami segítené a szolgáltatások megszervezését. Az is jó megoldás lehet, ha a jogszabályban lenne egy átmeneti időszak, amelyben nem az állatkórházi körülményeket szükséges biztosítani, hanem istállóban vagy más helyen is el lehetne helyezni a bántalmazott állatokat. Lehetetlen helyzetben vagyunk, mivel a jogszabály magas szintű ellátást kér, különben az állat nem emelhető ki a bántalmazó környezetből – összegezte.

További lépések 

A megbeszélés résztvevői közül többen úgy nyilatkoztak: a szerdai beszélgetés azért volt fontos és hasznos, mert mindenki hallhatta a másik véleményét, érzékelhető volt a tenni akarás. Különböző ötleteket vettettek fel: például, hogy fontos lenne már kisgyermekkorban felhívni a figyelmet a felelősségteljes állattartásra és az állatok védelmére. Emellett a közösség nevelése, szemléletének átformálása, a polgárok aktív részvétele is lényeges, hogy a bántalmazott állatokról mielőbb értesüljenek a hatóságok – hangzott el a fórumon.

A 2020/175-ös sürgősségi kormányrendelet célja, hogy gyors és hatékony megoldást kínáljon a bántalmazott és gazdátlan állatok számára, ez azonban számos nehézséget, kihívást is magával hozott. Ilyen a helyi és megyei tanácsokra háruló pénzügyi teher, ugyanis

nem rendelkeznek elégséges anyagi kerettel az állatok elhelyezésére és gondozására, a rendelet által előírt 45 napos gondozási időszak pedig jelentős költségekkel jár,

amelyek fedezete sok esetben nem biztosított. Emellé jönnek az infrastrukturális kihívások, nincsenek megfelelő létesítmények, és probléma a szakemberhiány is, ugyanis több szakképzett állatorvosra és -gondozóra lenne szükség.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!