Hirdetés

Megnyílt a csíkszeredai Prevenciós Egészségközpont

Megnyílt Csíkszeredában az első – a térségben egyedülállóként hiánypótló – Prevenciós Egészségközpont. A polgármesteri hivatal által létrehozott központban a várandós és kisgyermeket nevelő édesanyák mellett a krónikus betegek, idősek, a fogyatékkal élők, az egészségügyi ellátási rendszerben nem biztosítottak, valamint a családon belüli bántalmazás áldozatai kérhetnek szakmai segítséget.

Pál Bíborka
Becsült olvasási idő: 3 perc
Megnyílt a csíkszeredai Prevenciós Egészségközpont
Nyitva. Hétköznap 11–14 óra között lehet felkeresni a központot Fotó: László F. Csaba

Korodi Attila és Sógor Enikő városvezetők jelenlétében nyitották meg kedden délután a csíkszeredai Prevenciós Egészségközpontot, amelynek működtetéséhez a közegészségügyi ellátásra vonatkozó 2017/18-as sürgősségi kormányrendelet és annak módszertanát jóváhagyó 2019/324-es kormányhatározat ad jogi keretet.
A központ megnyitásával Korodi Attila polgármester sze­rint hiánypótló prevenciós szolgáltatás válik elérhetővé Csíkszeredában. A Testvériség sugárút 18. szám alatt található épületben az egészségügyi szolgáltatást a hivatalhoz tartozó Szociális Igazgatóság alkalmazásába tartozó közösségi és egészségügyi asszisztensek, egy felsőfokú végzettséggel rendelkező szülésznő és egy roma mediátor látja el. Munkájukat a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság szakmai irányításával, valamint a háziorvosokkal együttműködve végzik. 

Megnyílt a csíkszeredai Prevenciós Egészségközpont

– Az itt elérhető szolgáltatások fontos előrelépést jelentek a betegségek megelőzésében, az egészségre való nevelésben, a betegségek korai felismerésében családorvoshoz, illetve szakorvoshoz való irányításában

– mondta Sógor Enikő alpolgármester.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A központ fontos szakmai támogatást nyújt a várandós nők egészségügyi felmérésében, a kisgyermekes anyukák csecsemőgondozással kapcsolatos kérdéseiben, a korai gyermekkori intervencióban, de ugyanígy kérhetik egészségügyi állapotuk felmérését (vérnyomásmérést, vércukorszint-ellenőrzést, testsúlykövetést, tesztcsíkkal végzett vizeletvizsgálatot) az idősek, kónikus betegek is.

– A prevenciós központ segít abban, hogy a kismamák, csecsemőt gondozó anyukák ne a közösségi médiában keressenek választ a kérdéseikre, hanem itt szakszerű segítséget kapjanak. Emellett a központ működése leveszi a terhet a családorvosi hálózatról, de akár a mi újszülöttgyógyászati munkánk folytatásaként is értelmezhető

– világított rá az új egészségügyi szolgáltatás hasznosságára lapunk kérdésére Füstös Annamária, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház újszülöttgyógyász főorvosa. 

Megnyílt a csíkszeredai Prevenciós Egészségközpont
A központban hétköznapokon 11–14 óra között van fogadóóra, ezt megelőzően az ott dolgozók terepmunkát végeznek, utána pedig adminisztrációs tevékenységet. Szintén a központban történik a családorvosok érvényes receptje alapján, kedden és szerdán 8–16 óra között a tejporosztás. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!