Hirdetés

Meg lehet találni a közös nevezőt a nagyvadak ügyében

Brüsszelben egy német vagy egy holland, akinek a medve nem okoz gondot, nem érti a székelyek problémáját, viszont ha általában beszélünk a nagyvadakról, közös nevezőre lehet jutni, mert a farkasok számukra is gondot jelentenek – hangzott el kedden a Winkler Gyula európai parlamenti képviselő és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke közötti kötetlen beszélgetésen.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 3 perc
Meg lehet találni a közös nevezőt a nagyvadak ügyében
Borboly Csaba és Winkler Gyula. Az uniós képviselet lehetőségeiről beszéltek Fotó: László F. Csaba

A medvekérdés mellett több sarkalatos téma is felmerült Winkler Gyula európai parlamenti képviselő és Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök találkozóján, így a vidékfejlesztés, a fiatalok lehetőségeinek bővítése, valamint a gyakornoki programok fontossága került terítékre.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


– A brüsszeli jelenlét által elérhetjük, hogy a megfelelő fórumokon beszéljenek Székelyföldről, Erdélyről, az őshonos kisebbségek által lakott régiókról. Fontos, hogy foglalkozzunk a fiatalokkal, elősegítve számukra a sikeres jövőt, ebben nyújt támogatást a gyakornoki lehetőség, mely által tapasztalatokat szerezhetnek az európai intézményekben. Ugyanakkor szempont, hogy a megszerzett tudást szülőföldjükre visszatérve saját közösségeik erősítésére használják fel – hangsúlyozta Winkler Gyula.

A képviselő kiemelte Magyarország soros elnökségének jelentőségét az Európai Unió Tanácsában. Mint mondta, az anyaországi elnökség középpontjában az EU versenyképességének erősítése áll.

Elhangzott: a brüsszeli jelenlét lehetőséget biztosít a specifikus kérdések napirenden tartására, mint például a medvekérdés, de ami Székelyföldön és Csíkországban nyilvánvaló, azt az európai törvényhozókkal is meg kell értetni.

E kérdés tekintetében a képviselő hangsúlyozta, fontos, hogy Brüsszelben is csapatként kell dolgozni, minél több intézményben, fórumban, bizottságában, tanácsban jelen kell lenni, ahol a „mi” ügyeink is terítékre kerülnek, mert csak így lehet beleszólásunk.

– Minden témát úgy kell terítékre tenni, hogy közös érdekeket szolgáljanak, meg kell találni a közös nevezőt.

A medvekérdés csak nálunk jelent problémát, de ha nagyvadakról beszélünk, és képbe kerül a farkas, akkor már többen dolgozhatunk egy közös célért

‒ fejtette ki Winkler Gyula, aki hangsúlyozta, hogy a politikában néha ideje van a harcnak, de a munkának mindig ideje van, ezért fontos a brüsszeli jelenlét, ugyanis a térségünk, a régiónk aktívan jelen van, csapatként a Régiók Európai Bizottságában és az Európai Parlamentben. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Régiók Bizottságának tagjaként és Winkler Gyula az Európai Parlament RMDSZ-es képviselőjeként tevékenykedik.

Az eseményen részt vettek a Csík Terület Ifjúsági Tanácsának (CSTIT), valamint a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara Hallgatói Önkormányzatának képviselői is. A találkozó végén Borboly Csaba jelképesen átadott egy tarisznyát a képviselőnek, ezzel is hangsúlyozva, hogy a továbbiakban is számítanak az együttműködésre, a helyi közösségek erős érdekképviseletére.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!