Lovasíjászpályát avatnak Csíkmadarason

Az utolsó simításokat végzik a Csíkmadarason, a Zsigmond Malom Panzió területén épülő Kassai-féle lovasíjászpályán, amelynek ünnepélyes átadóját jövő hétvégén tartják Kassai Lajos, a modern kori lovasíjászat megteremtője jelenlétében, ugyanakkor alapító mestereként ő hitelesíti az Original Kassai System lovasíjászpályákat szerte a világon.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 3 perc
Lovasíjászpályát avatnak Csíkmadarason
A pálya elkészült. Hamarosan avatják Fotó: László F. Csaba

Már korán reggel nyüzsgő élet fogadott minket a Csíkmadaras határában található komplexumnál. Néhány perc leforgása alatt közel harminc gyermek – szülők kíséretében – érkezett meg íjakkal, vesszőkkel a kezében a szokásos edzésre. Ők a Vércse Hagyományőrző Lovasíjászcsapat tagjai, mind felcsíki gyerekek, a 9–14 év közötti korosztályhoz tartoznak. A szerdai edzés már a jövő hétvégi eseményekhez is kapcsolódik, szemmel láthatóan valamennyi érintett lelkesen készül és várja a nagy napot.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Az udvaron hamar összefutunk Gáll Levente vállalkozóval, testnevelő tanárral, a madarasi lovasíjászpálya megálmodójával. Éppen terepszemlét tartott a helyi elöljárókkal, mert komoly szervezést igényel a rendezvény, mindennek a helyére kell kerülnie, és mindenkinek tudnia kell pontosan a feladatát. A tét óriási, mert ha a lovasíjászpályát Kassai Lajos hitelesíti, azzal

nemzetközi versenyek lebonyolítására is jogosult lesz a csíkmadarasi létesítmény,

amely hivatalosan a Kassai lovasiskolához fog tartozni. Megtudtuk, a jeles eseményre számos neves meghívottat várnak. Jelen lesznek a környéken elsőként hitelesített pályával rendelkező csibai Kerecsen Lovasíjász Sportklub tagjai, Lőrincz Rómeó vezetésével, aki Gáll Levente elmondása szerint rengeteget segített a madarasi pálya megépítésénél. Hozzáfűzte: ez rendkívül fontos a sportág kiválóságainak, mert alternatív edzési lehetőséget biztosít a versenyekre való sikeres felkészüléshez.

Lovasíjászpályát avatnak Csíkmadarason

Az ünnepélyes átadóra meghívták még György Alfréd kamilliánus szerzetest, aki misét fog tartani, továbbá Pál Zoltán történelemtanárt is, aki a székely lovasíjászokról mesél majd a gyerekeknek. Ezenkívül meghívták az eseményre a csíkszentdomokosi lovas túrázókat, gyermekcsoportokat, Ugron Attila kaszkadőrcsapatát és a Mátyás Huszárokat is. A csíkszéki eseményt megelőzően Marosszéken és Háromszéken is tartanak lovasíjászpálya-avatót, csütörtökön Székelykálon, pénteken Kézdiszentléleken.

Madarason az Első lovasíjász-toborzó pályaavató ünnepély keretében fogják átadni a felcsíki lovasíjászpályát.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!