Korszerűsítik a csíkszentimrei művelődési házat

Teljes körű korszerűsítésen fog átesni a csíkszentimrei művelődési ház. A projekt fő célja az épület energiahatékonyságának javítása és a fogyatékkal élők igényeihez való igazítása, azaz akadálymentesítése. A munkálatokat 2026 januárjára fejezik majd be.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 2 perc
Korszerűsítik a csíkszentimrei művelődési házat
Olcsóbb lesz fűteni. A projekt összértéke több mint 12 millió lej Fotó: Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség

2026 elejére teljesen átalakul a csíkszentimrei kultúrotthon, ugyanis a település önkormányzata a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökséggel (ADR Centru) kötött finanszírozási szerződést az Energiahatékonyság a középületekben című program részeként. A projekt célja az épület energiahatékonyságának javítása és a fogyatékkal élők igényeihez való igazítása. A korszerűsítés magában foglalja az épület hőszigetelését, a tetőszerkezet újraépítését, a nyílászárók cseréjét, az új padlózat lefektetését, a mosdók teljes átalakítását, fotovoltaikus panelek telepítését, az épület akadálymentesítését, illetve a művelődési ház új, energetikai szempontból gazdaságos levegő-víz hőszivattyús fűtésrendszer mellett faőrleményes kazánnal is fűthető lesz – tájékoztat közleményében a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség (ADR Centru).


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Simion Crețu, az ADR Centru főigazgatója szerint ez a projekt kiemelten fontos a helyi közösség számára, ugyanis a megvalósítás végén olyan épületet vehetnek használatba, ahol a községben zajló tevékenységek kényelmesen, biztonságban történhetnek és az épület fenntartási költségei is csökkennek. Mint írják:

a projekt összértéke 12 millió 700 ezer lej, amelyből hétmillió lej uniós finanszírozás, a többit a községnek kell hozzátennie önrészként.

A jelenleg kultúrháznak és a helyi rendőrőrsnek otthont adó épületet az 1970-es évek elején építették, a korszerűsítés jelentős javulást hoz, biztonságosabb és kényelmesebb helyiségeket biztosít az ott zajló tevékenységek számára. A projekt a hagyományok, a fiatalok kulturális fejlődését is támogatja, erősítve a társadalmi kohéziót és segítve a vidék elnéptelenedése elleni küzdelmet, ugyanis a település valamennyi lakosa közvetlenül részesül a fejlesztésekből – foglalták össze a közleményben.

Ugyanakkor Csíkszentimre község közösségi oldalán kiemelték: a munkálatok miatt 2025. január és 2026. január között nem lesz lehetőség a kultúrotthon foglalására, események szervezésére.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!