Hirdetés

Kettes kategóriájú minősítést kapott a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház

Regionális jelentőségű, kettes kategóriájú minősítést kapott a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház. A szerzett minősítés a büszkeség mellett a kórház orvosait további kemény munkára kötelezi, a páciensek szemszögéből pedig saját nyelvükön, az otthonhoz a lehető legközelebb történő minőségi orvosi ellátást jelent. A kórház nem áll le a kettes kategóriánál, hosszú távú cél az egyes kategóriájú, Klinikai minősítés megszerzése.

Vlaicu Lajos
Kettes kategóriájú minősítést kapott a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház
Szintet lépett a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház. A kórház udvarán jelentették be az örömhírt Fotó: Vlaicu Lajos

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház megkapta a kettes kategóriába való besorolást. Ezt Konrád Judit, a kórház menedzsere hétfőn, sajtótájékoztatón jelentette be, a kórház munkatársainak jelenlétében. Alexandru Rafila egészségügyi miniszter pénteki rendelete szerint a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház mostantól a magas kompetenciájú kórházak közé fog tartozni, ugyanis megkapta a kettes kategóriájú minősítést.

Régi álmunk teljesült, amely sok munka árán valósult meg, a minősítést ugyan megkaptuk, de itt nem állunk le. A munkát folytatjuk, újabb kihívások elé nézzünk. A kettes kategóriájú minősítés a kórház életében egy újabb lépcsőfok a klinikai kórházi státusz eléréséhez

– hívta fel a figyelmet a kórházmenedzser. Hozzátette: ahogy a most elért célnál, úgy a következőnél is egy csapatként a kollégákkal és pártfogókkal közösen elérheti a kórház a klinikai minősítést.

– A kettes fokú minősítés amellett, hogy szakmailag magasabb szintű besorolást jelent, finanszírozás szempontjából is előnyösebb a kórház számára, magasabb értéket tud így leszerződni a kórház az egészségbiztosítási pénztárral kötendő jövőbeni szerződéskötések során – részletezte korábban Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere.

Kettes kategóriájú minősítést kapott a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház

Dobrică Adrian Cristian, a kórház kutatási és fejlesztési igazgatója megköszönte a kórház orvosainak erőfeszítéseit, amelyek révén a kórház megkapta a minősítést.

– Az orvosok áldozatos munkavégzése nap mint nap, a kórház épületének folyamatos korszerűsítése és az orvosi eszközök modernizálása mind hozzájárult, hogy a kórház megkapta a minősítést. A munka első lépését elkezdtük, a továbbiakban is kemény munka elé nézzünk, de tesszük a dolgunkat a klinikai minősítés irányába – mondta az osztályvezető főorvos.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke gratulált a kórház menedzsmentjének. A megyeelnök megköszönte a megyei tanácsnál dolgozó kollégái munkáját, akik végig segítették az ügyet.

Tar Gyöngyi, a közegészségügyi igazgatóság vezetője visszatekintett 2020 nyarára, amikor az akkori egészségügyi miniszter szóbeli ígéretet tett, hogy aláírja a kettes kategóriájú minősítést, ugyanis saját maga látta, hogy a csíkszeredai kórház megérett rá.

Kettes kategóriájú minősítést kapott a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház

– Ez végül meghiúsult, de nem adtuk fel, és a politikai változások ellenére sikerült végigvinnünk az ügyet.

A kórház új minősítése nemcsak büszkeségre jogosítja fel az orvosokat, hanem kötelezi is a kemény munkára. Az elért minősítést, ahogy megszereztük, el is lehet veszíteni

– mondta dr. Tar Gyöngyi. Hozzátette: mindenki érezze sajátjának is az elért eredményt, de napról napra ennek a megtartásáért dolgozzon. Mint mondta:

regionális jelentőségűvé vált a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház, és felzárkózott Brassó és Marosvásárhely kórházaihoz.

Elhangzott, a kettes fokozat a páciensek szemszögéből azt is jelenti, hogy sok esetben nem kell más kórházak szolgáltatásait igénybe vegyék, hanem a saját környezetükhöz legközelebb eső kórházban kaphatnak magas fokú ellátást. A modern kori medicina elve, hogy a legközelebb gyógyulj az otthonhoz, ráadásul a magyarság ezt anyanyelvén érheti el Csíkszeredában.

De mit is jelent a kettes kategória?

Romániában egyébként a kórházakat különböző kategóriákba sorolják az ellátás színvonala, a nyújtott szolgáltatások típusa és mennyisége, valamint az intézmény infrastruktúrája alapján. A kórházak kategorizálása a következőképpen történik:

I. kategóriájú kórházak (klinikai kórházak): Ezek az intézmények a legmagasabb szintű ellátást nyújtják, beleértve a specializált és intenzív ellátást, valamint a komplex beavatkozásokat. Ezek a kórházak gyakran oktatókórházak is, és szorosan együttműködnek egyetemekkel és kutatóintézetekkel.

II. kategóriájú kórházak: Ezek a kórházak magas szintű egészségügyi szolgáltatásokat nyújtanak, beleértve a speciális orvosi ellátásokat és a sürgősségi szolgáltatásokat is. A II. kategóriájú kórházak többféle szakorvosi rendelést és kezelést biztosítanak, de nem feltétlenül rendelkeznek az I. kategóriájú kórházak minden kapacitásával és infrastruktúrájával.

III. kategóriájú kórházak: Ezek a kórházak alapvető egészségügyi ellátást nyújtanak, beleértve az alapvető diagnosztikai és kezelési szolgáltatásokat. Ezek az intézmények kisebb kapacitással rendelkeznek, mint az I. és II. kategóriájú kórházak.

IV. kategóriájú kórházak: Ezek az intézmények alapvető, de kevésbé komplex egészségügyi szolgáltatásokat nyújtanak. Kisebb településeken találhatók, és kevesebb specializált szolgáltatást biztosítanak.

V. kategóriájú kórházak: Ezek a kórházak a legalapvetőbb egészségügyi ellátást nyújtják, és gyakran kis vidéki kórházak vagy egészségügyi központok.

 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!