IV. Jótékonysági Székely Góbé Találkozó

Nem vette el az érdeklődők kedvét a változékony időjárás IV. Székely Góbé Találkozótól Csíkszentgyörgyön. A háromnapos rendezvénysorozat a színes programkínálat mellett hőséggel és esővel egyaránt szolgált mindazoknak, akik péntektől vasárnapig ellátogattak a helyi focipályára. A népi hagyományokra és humorra épülő rendezvény egyik fő programpontja Böjte Csaba ferences szerzetes előadása volt, aki elfogadásra és egymásra figyelésre buzdította a hallgatóságot kellően komoly, ugyanakkor humoros módon.

Fazakas Bea
IV. Jótékonysági Székely Góbé Találkozó
Böjte Csaba tanítása Fotó: Fazakas Bea

Augusztus 16–18. között újra megtelt élettel a csíkszentgyörgyi futballpálya, ahol idén már negyedik éve szervezték meg a Jótékonysági Székely Góbé Találkozót. Az esemény résztvevői ezúttal a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekeit támogathatták a belépőjegyek megvásárlásával.

Vitos Imre szervező lapunk érdeklődésére elmondta, már a kezdetektől ráépült a találkozóra a jótékonykodás.

A Csíkszentgyörgyi Székely Góbék humortársulat tagja kiemelte, hogy amint rendezték a program megvalósításához szükséges kiadásokat, a megmaradt összeget jó célra fordítják. A szervező ugyanakkor arról is beszélt, hogy az emberi találkozásokra épülő rendezvény egyedisége abból áll, hogy a gyergyói, háromszéki, Maros megyei, anyaországi vendégek mind együtt élhetik meg a hagyományaikat.

Fúvószenekarok, néptánccsoportok, operett- és musical-előadások együtt teszik színessé ezt a hétvégét. Már a pénteki esemény is jól sikerült, pedig akkor csak a helyi társulatok álltak színpadra. Szombat, esős nap volt ugyan, és délután három előadás is elmaradt, de az esti programokat tudtuk tartani, a retró buli pedig éjjel négy órakor ért véget

– ecsetelte Vitos Imre.

Vasárnap már napsütés fogadta az érdeklődőket, akiket Böjte Csaba ferences rendi szerzetes is köszöntött.  A Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője és alapítója érkezésekor lapunknak úgy nyilatkozott, hogy mindig örömmel utazik erre a vidékre, tiszteli a Székely Góbék tevékenységét és együttérző a székely népi lélekkel, mivel Csíkszeredában nőtt fel.

Előadásával olyan tanításokat hozott el a Fiság menti településre, amelyek a IV. Jótékonysági Székely Góbé Találkozóval rezonálva egyszerre volt humoros és hordozott mély üzenetet magával.

A gyermekeknek szoktam mindig azt mondani, hogy a gonosz léleknek nincs keze és nyelve, minket használ arra, hogy bántsuk egymást. Fogadjuk meg azt, hogy nem hagyjuk, hogy általunk rosszat mondjon a világról, embertársainkról

– szögezte le a ferences szerzetes, aki többek között arról is beszélt, hogy az Isten nem teremt senkit rossznak, és minden ember a maga módján mestermű.

A rendhagyó góbé előadást táncfellépés, nótaműsor is követte, az estet Tamás Gábor-koncert és utcabál zárja.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!