Hódít a lovasíjászat Székelyföldön, pályaavatóra készülnek Csíkmadarason

Az utolsó simításokat végzik a Csíkmadarason, a Zsigmond Malom Panzió területén épülő Kassai-féle lovasíjász pályán, melynek ünnepélyes átadójára jövő hétvégén kerül sor Kassai Lajos, a modernkori lovasíjászat megteremtőjének jelenlétében, hisz alapító mestereként ő hitelesíti az Original Kassai System lovasíjász pályákat szerte a világon. 

Létai Tibor
Hódít a lovasíjászat Székelyföldön, pályaavatóra készülnek Csíkmadarason
Fotó: László F. Csaba

Már korán reggel nyüzsgő élet fogadott minket a Csíkmadaras határában található komplexumnál. Néhány perc leforgása alatt, közel harminc gyermek – szülők kíséretében – érkezett meg íjakkal, vesszőkkel a kezükben a szokásos edzésre. Ők a Vércse Hagyományőrző Lovasíjász csapat tagjai, mind felcsíki gyerekek, 9-14 év közötti korosztály. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Az udvaron találkozunk Gál Levente vállalkozóval, testnevelő tanárral a madarasi lovasíjászpálya megálmodójával. Éppen terepszemlét tartott a helyi elöljárókkal, mivel komoly szervezést igényel a rendezvény, hisz a tét óriási, mert amennyiben a lovasíjászpálya megkapja a minősítést, nemzetközi licencet is kap a hely. Megtudtuk, a megnyitón jelen lesznek a környéken elsőként hitelesített pályával rendelkező csibai Kerecsen Lovasíjász Sportklub tagjai, Lőrincz Rómeó vezetésével, továbbá György Alfréd kamilliánus szerzetes, aki misét fog tartani, Pál Zoltán történelemtanár, aki a székely lovasíjászokról mesél majd a gyerekeknek, ugyanakkor meghívást kaptak a csíkszentdomokosi lovas­túrázók, gyermekcsoportok, Ugron Attila kaszkadőrcsapata és a Mátyás Huszárok is. A csíkszéki eseményt megelőzően Marosszéken és Háromszéken is lesz lovas­íjász­pálya avató, Csütörtökön Szé­kelykálon, míg pénteken Kéz­di­szentléleken. 

Hódít a lovasíjászat Székelyföldön, pályaavatóra készülnek Csíkmadarason

A pályaavató egyben toborzó is, a cél a csibai és felcsíki csapatok sportközösséggé formálása, ahol a nemzetközi szinten is kiemelkedő csíki versenyzőknek alternatív edzési, felkészülési lehetőségeket biztosítanak. A pálya építése márciusban kezdődött és most ér véget, de környékének további fejlesztései között szerepel egy terep íjász pálya létrehozása, ahol különböző távolságokra elhelyezett célpontok várják az íjászat azon kedvelőit, akik nem lovagolnak – foglalta össze a tudnivalókat Gál Levente.

Hódít a lovasíjászat Székelyföldön, pályaavatóra készülnek Csíkmadarason

Megjegyezve: az új létesítmények egyik célja még a lovasíjászat népszerűsítése is, hisz ez a fajta sport egy olyan fizikai és szellemi fejlődési kaput nyit meg a sportot gyakorló gyerekek előtt, ami fontos a felnövekvő generációknak.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!