Hirdetés

Használható a simoni borvízkút

Újra jól folyik a víz a csík­szentsimoni borvízforrásnál, miután az önkormányzat „odébb költöztette” a nyomáscsökkenés miatt egyre gyengébben csordogáló kutat, hogy szabadeséssel jusson a víz a kivezető csövekbe.

Pál Bíborka
Becsült olvasási idő: 2 perc
Használható a simoni borvízkút
Ismét tölthető a forrásvíz. Arrébb költöztették Fotó: Csíkszentsimon Polgármesteri Hivatal

Csíkszentsimon délnyugati határában található, a helyiek által kedvelt, ásványvízforrás egy nagyjából nyolcvan méter mély furatból tör a felszínre, a víz egy kis betonépítménybe jut, innen pedig vascsöveken keresztül vezették a fedett csorgóig. Kozma István polgármester szerint azonban a forrás az elmúlt időszakban egyre gyengébben folydogált, ezért az önkormányzat községgazdálkodási cégének munkatársai 15 méterrel arrább költöztették a fedett csorgót. 

Használható a simoni borvízkút

– A csorgó áthelyezésének köszönhetően a felszínen most már szabadeséssel kerül a forrásvíz a kivezető vascsövekbe, így újra normális a hozama

– mondta lapunknak a polgármester.
Közölte: a községben található borvízforrások mindegyikét évente vizsgáltatják a Hargita Megyei Népegészségügyi Izgatósággal, hogy ellenőrizzék, emberi fogasztásra alkalmas-e a víz, a vizsgálatok pedig azt mutatják, hogy azok mindegyike jó minőségű ásványvíz.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!