Hirdetés

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Csökkenéssel indult hétfőn a kereskedés a főbb európai értékpapírpiacokon. A Kínában a szigorú járványvédelmi korlátozások elleni fokozódó tüntetések veszteségbe szorították az ázsiai piacokat a globális tőzsdenap kezdetén.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 1 perc
Gyenge kezdés az európai tőzsdéken
Fotó: Pexels

A Magyar Távirati Iroda beszámolója szerint a páneurópai STOXX Europe 600 index 0,49 százalékkal kezdett alacsonyabban, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,43 százalékkal csökkent. Londonban 0,76 százalékkal kezdett alacsonyabban az FTSE-100 index. Frankfurtban a DAX 0,44 százalékkal csökkent, a párizsi CAC-40 index 0,55 százalékkal csökkent. Milánóban 0,60 százalékkal, Madridban 0,42 százalékkal nyitott alacsonyabban a tőzsde.

A nyersolaj ára hétfőn mintegy három százalékkal csökkent. A WTI ára ezzel tavaly december óta, a Brent ára az idén január óta a legalacsonyabb szintre esett vissza. A zéró-Covid-politika ellen Kínában kirobbant tüntetések óvatosságra intették az olajpiaci kereskedőket az olajkeresleti kilátásokat illetően. Olajárcsökkentő hatást lehet tulajdonítani annak is, hogy az Egyesült Államok engedélyt adott a Chevron Corpnak a venezuelai olajkitermelés folytatására. A világpiaci olajár már a negyedik egymást követő héten csökken a globális recessziós aggodalmak miatt.

Az európai kereskedési idő kezdetén a WTI nyersolajára 2,39 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi piacon, hordónként 74,45 dolláron. A Brent ára 2,81 százalékkal csökkent, 81,28 dollárra.

Az aranyspot ára 0,30 százalékkal csökkent, unciánként 1750,85 dollárra. Az eurót 0,16 százalékkal jegyezték gyengébben az európai kereskedés kezdetén, 1,03758 dolláron.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!