Gyakorlatilag a kórház kapuja le fog költözni a Dénes László utcai körforgalomhoz

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház felé vezető Dénes László utcában bevezetendő ideiglenes forgalomkorlátozásról döntött a többi között soros havi ülésén Csíkszereda önkormányzati testülete. Az intézkedést az egészségügyi intézmény környékén hamarosan kezdődő nagy volumenű munkálatok miatt hozták.

Létai Tibor
Gyakorlatilag a kórház kapuja le fog költözni a Dénes László utcai körforgalomhoz
Archív Fotó: László F. Csaba

A pénteki soros havi ülésen elfogadott határozat értelmében a korlátozás 2024. szeptember 4. és 2025. augusztus 18. között lesz érvényben, hogy lehetővé tegye a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház felújítási és bővítési munkálatainak zökkenőmentes lebonyolítását. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház környéke jelentős átalakuláson megy keresztül a közeljövőben, hisz hamarosan megkezdődik a sürgősségi betegellátó egység bővítése, amely Hargita Megye Tanácsa és az Országos Beruházási Társaság (CNI) közös beruházásaként valósul meg. A kórház környékén jelenleg az építkezés előkészületei folynak.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A határozat értelmében a helyi lakosok, a közszolgáltatók és a sürgősségi eseteket ellátó járművek továbbra is bejárhatnak az utcába. A tervezet elfogadását megelőzően élénk vita alakult ki a parkolási lehetőségek, valamint a behajtásra jogosult járművek kapcsán. Elhangzott, hogy a kórházhoz igyekvő páciensek és hozzátartozóik az önkormányzati parkolók mellett a Fortuna-tömbházak mellett is parkolhatnak, egyúttal az egészségügyi intézmény vezetősége tárgyalásokat folytat egy, a közelben lévő üresen álló terület tulajdonosával, hogy ideiglenesen parkolóként lehessen használni a telket.

Gyakorlatilag a kórház kapuja le fog költözni a Dénes László utcai körforgalomhoz, ahol sorompót alakítanak ki, viszont a sürgősségi esetekben továbbra is felengednek mindenkit, a járóbetegeket úgyszintén, valamint a tömegközlekedési járművek továbbra is ki fognak járni a kórház alá

– mondta Bors Béla alpolgármester.

Az elöljáró megjegyezte: lakossági fórumon egyeztettek az érintett utca lakóival, akik megértették a helyzetet és pozitív hozzáállást tanúsítottak. Az ő részükre teljes körű bejárást fognak biztosítani, a hozzátartozóik és a vendégeik számára egyaránt. A közlekedésrendészet kérésére hamarosan az új jelzőtáblák is kikerülnek.

Korodi Attila polgármester hozzászólásában hangsúlyozta a beruházás jelentőségét, felhívva a figyelmet, hogy egy ekkora építkezés kellemetlenségekkel is jár.

– Öröm, hogy bővül a kórház, ugyanakkor a kompromisszumokat is meg kell kötni az építkezések idejére, figyelembe véve a város fizikai lehetőségeit a parkolás kapcsán, de keressük az alternatív megoldásokat – mutatott rá a megyeszékhely első embere.

Végezetül Tőke Ervin, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) képviselőjének

a módosító indítványával, mely szerint azoknak a magánjárműveknek is engedélyezzék a kórházhoz való feljutást, amelyek sürgős esettel érkeznek, vagy a járóbeteg-rendelőhöz igyekeznek – kiegészítve fogadták el a határozattervezetet.

Az interpellációk során Tőke Ervinnek a csendőrségi kiképzőközponttal kapcsolatos kérdésére – az ügyben helyi népszavazás megtartása is felmerült – válaszolva a városvezetés rámutatott, hogy miként az ellenzéki képviselő, úgy a városvezetés is, a megyeszékhely polgáraihoz hasonlóan, ellenzi, hogy a városi temetőhöz közeli, központi öthektáros területen lőtér kapjon helyet, ezért minden szükséges lépést megtesznek ennek megakadályozásáért. A polgármesteri hivatal nemrég, immár másodszor is ajánlott telekcserét a Belügyminisztériumnak, és remélik, hogy józan belátásra sikerül bírni az illetékeseket, hogy az érintett helyen civil beruházások létesüljenek, mert mindez a városlakók morális elvárása. 

A testület többek között határozott az úgynevezett Kori-Úszás program és az iskolai pénzügyi nevelési program folytatásáról is. Jóváhagyták a Nagy Imre Galéria és a Nagy István festő sétány 12A számú tömbháza felújítását megalapozó megvalósíthatósági tanulmányokat, valamint két szabályzatot is elfogadtak, az egyik a melegétel-támogatás odaítélésére, a másik a Kapocs Coworking Iroda működésére vonatkozott.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!