Megkérdeztük a városházát a nagy port kavart nappali tűzijátékról

Megoszlik a városlakók véleménye a Csíkszeredai Városnapokon látott „nappali tűzijátékkal” kapcsolatban, a szervezők viszont elégedetten nyilatkoznak a rendezvénysorozatról. Pénteken közel tizenötezer ember gyűlt össze a Szabadság téren felállított színpad előtt.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 9 perc
Megkérdeztük a városházát a nagy port kavart nappali tűzijátékról
Tűzijáték helyett színes füst. Volt, akinek csalódást okozott Fotó: Csíkszeredai Városnapok/Fb

Nagy port kavart a – nappali tűzijátéknak nevezett – színes füstfelhő, mely az idei Csíkszeredai Városnapokat zárta. Mint korábban a városvezetők írták: különlegessége abban rejlik, hogy a hagyományos tűzijátékokkal ellentétben, nem a sötét égbolton, hanem a nappali fényben látható, színes fények helyett pedig színes füstre, ejtőernyőbombára, konfettiágyúra, különleges hanghatásokra lehetett számítani. Aztán a „nagy bumm” valahogy mégis elmaradt, és a közösségi médiában számos olyan bejegyzés látott napvilágot, melyben a városlakók nemtetszésüknek adtak hangot.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

„A tűzijáték volt, hol nem volt, sepercig tartott és szivárványfüstbe ment” – írta egy tag a Civil Csíkszereda Facebook-csoportba, de volt, aki nevetségesnek vagy épp szégyenletesnek titulálta a műsort. Egyesek szerint jobb volt így, „ennek a városnak semmi, de semmi sem jó. Ha van tűzijáték, minek van, drága és hangos, ha nincs, akkor az a baj (…) Együttműködés az emberek részéről nulla, de panaszkodásból tízes”, egy személy azt írta: „a mondás ismét bebizonyosodott: cirkusz kell a népnek! Három napig másról sem fog beszélni Csíkszereda, mint hogy nem volt tűzijáték. Borzasztó, ennél nagyobb bajunk ne legyen!”

Megkérdeztük a városházát a nagy port kavart nappali tűzijátékról

Az újítás szándéka

Egyébként az önkormányzat részéről tavaly év végén úgy nyilatkoztak: tűzijáték helyett fényshow-ra vagy lézershow-ra is gondolt a város szilveszter éjszakájára, végül drágának találták az alternatívaként felmerülő lehetőségeket, ugyanis ezek költsége jelentősen meghaladta volna az akkor húszezer lejbe kerülő tűzijátékét.

Érdeklődésünkre Sógor Enikő alpolgármester elmondta: az elmúlt években – akár a városnapok, akár szilveszter kapcsán – visszatérő téma a tűzijáték, és megoszlanak a vélemények. 

– A szilveszteri tűzijátékot követően sokan nemtetszésüket fejezték ki, főként a kutyatartó gazdák, a szépkorúak és kisgyermekes családok kérték a hagyományos tűzijáték mellőzését, hangereje és környezetkárosító volta miatt. Az újítás szándékával döntöttünk az úgynevezett nappali tűzijáték mellett

– részletezte.

Mint mondta, kipróbáltak egy alternatívát, ami egyrészt jóval olcsóbb, másrészt a házi kedvenceket sem riasztja el. Tisztában vannak vele, hogy nem nyerheti el mindenki tetszését, de azt is szeretnék, ha újat is mutathatnának a csíkszeredaiaknak.

Kérdésünkre, hogy költséghatékonyabb volt-e az idei „tűzijáték”, nem kaptunk választ.

Megkérdeztük a városházát a nagy port kavart nappali tűzijátékról

A városnapok visszhangja

Az alpolgármester ugyanakkor kifejtette: mivel a városnapok legtöbb programpontja ingyenes és szabadon látogatható volt, a pontos résztvevőszám nem ismert. A nagyszínpad pénteken vonzotta a legtöbb résztvevőt, nagyjából 12–15 ezret, a becslések szerint szombaton nyolc-, vasárnap pedig tízezer körüli volt a résztvevőszám. A szombati Pityókafesztivál ismételten sok embert megmozgatott, de mindhárom nap több százan vettek részt a különböző programokon a központi parkban. A tavaly életre hívott Borudvarban minőségileg léptek szintet, az idén több programmal és neves borászatok kínálatával emelkedett az érdeklődők száma is, az Ifjúsági udvarba pedig naponta nagyjából ezren érkeztek.

– Idén jobban sikerült az érdeklődési körök és korosztályok mentén történő programszervezés, e tekintetben sok pozitív visszajelzést kaptunk a városlakóktól, illetve a rendezvényre városunkba érkező vendégektől, látványos is volt a részvétel-növekedés. Összességében elégedetten zárjuk a bensőséges, hangulatos és sokszínű városnapi rendezvénysorozatot, hisz tartottuk a tavalyi programokat, de sikerült a Z-generációnak szóló programok esetében tartalmilag is szintet lépnünk. Az egész várost átszőttük értékes programokkal, és minden korosztályt megszólítottunk

– mutatott rá Sógor Enikő. A Csíkszeredai Városnapok összköltsége közel hétszázezer lej volt.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!