Hirdetés

Földrengés-szimuláció az iskolában

Szirénahang kíséretében vonult ki százötven gyermek Csíkszentgyörgyön a Gál Sándor Általános Iskolából. A tegnapi rendhagyó esemény során földrengést, pontosabban a természeti katasztrófa jelenségre adott helyes válaszreakciót gyakorolták a diákok, megismerkedve egyúttal az újraélesztés alapjaival, valamint a tűzoltópalack használatával is.

Fazakas Bea
Becsült olvasási idő: 4 perc
Földrengés-szimuláció az iskolában
Sérült diák mentését mutatják be. Készenlétben Fotó: Fazakas Bea

Tűzoltósági gyakorlatot tartott tegnap Csík­szent­györgyön a Hargita Megyei Olt Katasztrófavédelmi Felügyelőség, együttműködve a helyi önkéntes tűzoltó-alakulattal. A helyszín a Gál Sándor Általános Iskola volt, ahol százötven diák vett részt a földrengést szimuláló gyakorlaton. Amint megszólalt a sziréna, az iskolások táskájukat a fejükhöz szorítva hagyták el az épületet, majd az udvaron sorakoztak fel. Ott Mititelu Ancuța Elena, a Hargita Megyei Olt Katasztrófavédelmi Felügyelőség századosa fogadta őket, kiemelve: fontos, hogy a jelenlévők ismerjék a helyes viselkedést földrengés ideje alatt, mert nem lehet tudni, mikor következik be természeti katasztrófa. Figyelmeztetett, ilyen helyzetben tilos a rohangálás, és az iskolában a legbiztonságosabb, ha asztal vagy pad alá rejtőznek a bent lévők.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Ne ijedjetek meg, ha mozog a föld, mert a félelem miatt valószínűleg rosszul reagáltok majd. A földrengés idővel elmúlik, de nem mindegy, milyen körülmények között vészelitek át

– fogalmazott a százados.

Földrengés-szimuláció az iskolában
Rendhagyó helyen az iskolatáska. Védőeszköz


A gyakorlat alatt szó esett a földrengés zűrzavarában eltűnt személyek helyzetéről is, ekkora a diákok jelezték, hogy hiányzik valaki közülük. Kopacz Edward László, a Gál Sándor Általános Iskola igazgatója pedig bemutatta a diákoknak a 112-es segélyhívó telefonszám használatának helyes módját. A hívásra megérkeztek Csík­szentgyörgy község önkéntes tűzoltói, és kimentették az iskolából a földrengés során eltűnt diáklányt. A mentés további segítségnyújtással folytatódott, így a jelenlévők az újraélesztés alapjait is megismerték.
A tűzoltósági gyakorlat végén a tűzoltópalack használatát is bemutatták a diákoknak, akik kipróbálhatták az eszköz működését. A bemutató frissítő vízlocsolással zárult.

Földrengés-szimuláció az iskolában
A víz nem csak a tűzoltásra jó. Frissítés

 

Földrengés-szimuláció az iskolában
Biztonságban a sérült diák. Sikeres akció

 

Földrengés-szimuláció az iskolában
Tűzoltópalack használata. Sikeres megoldás





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!