Díjazták Székelyföld és a Kárpát-medence legjobb nedűit

Nagy népszerűségnek örvendett a negyedik alkalommal megrendezett Ákovita – Nemzetközi Párlat- és Pálinkaverseny a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete és partnerei szervezésében. A díjátadó gálát – melynek keretében a Kárpát-medence legjobb pálinkái és párlatai kaptak elismerést – a csíkszeredai Hunguest Hotel Fenyőben tartották pénteken számos neves vendég jelenlétében.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 7 perc
Díjazták Székelyföld és a Kárpát-medence legjobb nedűit
Egészségünkre! Minőségi, díjazott párlatok kerültek a poharakba Fotó: László F. Csaba

Az idei megmérettetésre több mint kétszáz pálinkafőző mester közel ezer párlat- és pálinkamintája érkezett be, nemcsak Székelyföldről, Erdélyből, hanem az anyaországból, Felvidékről, az egész Kárpát-medencéből. Hargita megyéből 53-an neveztek 388 mintával.

Díjazták Székelyföld és a Kárpát-medence legjobb nedűit

A verseny alkalmával a szakmai zsűri összesen 147 arany, 278 ezüst és 204 bronz minősítést osztott ki, mindemellett pedig számos különdíj is gazdára talált, kiemelve a sajtó különdíját, amit Barabás Attila pálinkafőző mester vehetett át feketeberkenye pálinkájáért. Az oklevelet a Hargita Népe kiváló karikaturistája, Para István adta át egy bekeretezett munkája kíséretében.

Díjazták Székelyföld és a Kárpát-medence legjobb nedűit

Az Ákovita története négy évvel ezelőtt kezdődött, azóta minden évben egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A verseny elsődleges célja a kulturált párlat- és pálinkafogyasztás népszerűsítése Erdélyben, különös figyelemmel az évszázados hagyományokra és a jelen minőségi követelményeire. Az úgynevezett érzékszervi minősítés június 23–25. között zajlott Csíkszeredában, ugyancsak a Hunguest Hotel Fenyőben.

Díjazták Székelyföld és a Kárpát-medence legjobb nedűit

„Az Ákovita egy olyan intézmény, amely jó lehetőséget nyújt arra, hogy a szakma találkozhasson, tapasztalatot cserélhessen, fejlődhessen, mert fontos, hogy sikeres pálinkafőzdéink legyenek, ahol minőségi párlatok készülnek, ezáltal kereskedelmi tétellé tudjanak válni, így gyakorlatilag is meg tudnak jelenni a piacon, a vendéglők és üzletek polcain. A cél, hogy a fogyasztókhoz egyre jobb, minőségibb pálinkák jussanak el” – mondta érdeklődésünkre Becze István szervező, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke.

Díjazták Székelyföld és a Kárpát-medence legjobb nedűit

Korodi Attila polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a rendezvény egy olyan gyöngyszem, ahol évről évre érdemes a szakmának megjelennie. „Az Ákovita egy olyan platform, ahol az agráriumot erősítjük, értéket teremtve Székelyföldön” – fogalmazott az elöljáró. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke reményét fejezte ki, hogy az elkezdett munkát folytatni tudják, tovább bővítve a tudást, a minőséget. Hajdu Gábor, Csíkszék parlamenti képviselője pedig kiemelte, hogy Székelyföld jó színnel került fel az úgynevezett pálinkatérképre, amire büszkék lehetünk.

Díjazták Székelyföld és a Kárpát-medence legjobb nedűit

Felszólalt még Tánczos Barna szenátor; Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, valamint Mészáros Balázs, a Magyar Agrárminisztérium Kárpát-medencei Együttműködések Főosztályának főosztályvezetője, akik beszédeikben kiemelték, hogy a pálinkának nagy múltja és nagy jövője van, mely határon átnyúló nemzeti értéket generál.
A szakmaiság fejlesztése érdekében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Pálinkamester képzést indított, ennek köszönhetően négy helyi szakember – Bilibók Róbert, Köllő Csaba, Lunczer János és János András Előd, aki egyben a verseny szakmai elnöke is volt – az est folyamán ünnepélyes keretek között vehette át oklevelét az egyetem rektorától, dr. Gyuricza Csabától és dr. Friedrich Lászlótól, az egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének igazgatójától. Az est során a hangulatot a Tarlo zenekar és Antal Csenge énekesnő biztosította.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!