Hirdetés

Diákok dolgoztak a népi gyógyfürdőn

Új építményekkel tették szebbé és használhatóbbá a lázárfalvi Nyírfürdőt a csíkszeredai Nagy István Mű­vészeti Középiskola és a marosvásárhelyi Nemzeti Művészeti Kollégium középiskolás diákjai, hiszen a múlt héten ott rendezték meg a Nagy István Művészeti Középiskola 18. építészeti alkotótáborát, a csíkkozmási önkormányzat és a marosvásárhelyi tanintézet együttműködésével.

Péter Ágnes
Becsült olvasási idő: 9 perc
Diákok dolgoztak a népi gyógyfürdőn
Fotó: László F. Csaba

Megújult a lázárfalvi Nyírfürdő a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola és a marosvásárhelyi Nemzeti Művészeti Kollégium építőművészeti és képzőművészeti szakos diákjainak köszönhetően. A Nagy István Művészeti Középiskola 18. építészeti alkotótáborában a diákok szakmai irányítók segítségével fából készítettek olyan építményeket, amelyeket a népi fürdő látogatói használhatnak pihenőhelyként. A táborban a diákok Ana Felvinczi, Korodi Szabolcs, Máthé Klára Krisztina és Sánta László építészek segítségével padokat, asztalokat készítettek, újjáépítették az iszapmedencét és a lábáztatót, illetve ösvényt is készítettek, amely ezeket összeköti.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Diákok dolgoztak a népi gyógyfürdőn

Igényekre szabták

A diákok az elkészült építményeket vasárnap délután mutatták be szüleiknek és a helyieknek. Mint mondták, az egyhetes tábor első napjaiban megfigyelték, hogy a fürdő látogatói hogyan használják a teret, és megkérdezték őket, hogy milyen építményekre lenne igényük. Terveket, vázlatokat készítettek, és ezek alapján csapatokba szerveződve nekifogtak a fizikai munkának. Mindannyiuknak fontos gyakorlati tapasztalatot jelent az alkotótábor, hiszen van, akinek csak ilyenkor adódik lehetősége arra, hogy saját kezűleg készítse el azt, amit megtervezett. Ahogyan a táborzáró bemutatón mondták, a látogatók igényeire válaszoltak munkáikkal, és úgy dolgoztak, hogy a beavatkozás ne legyen túl feltűnő.
Korodi Szabolcs építész elmondása szerint abban segítettek a diákoknak, hogy a helyszínre adaptálják a diákok ötleteit, és technikai megoldásokat kerestek az elképzeléseikre.

– Van itt egyfajta szokásrend, a térnek már kialakult a használati módja, és az alkotásokkal nem akartunk sem a látvány, sem a funkció tekintetében dominálni

– fogalmazott az építész.

Diákok dolgoztak a népi gyógyfürdőn

Gyakran látogatott népi gyógyfürdő

Török Zoltán, Csíkkozmás köz­ség alpolgármestere a községhez tartozó Lázárfalván él, és elmondása szerint a fürdő fontos közösségi hely a faluban. Mint közölte, a Nyírfürdőt 2001-ben a budapesti Ars Topia Alapítvány, Herczeg Ágnes táj- és kertépítész vezetésével kalákaprogrammal újították fel, ekkor újjáépült a 3 × 5 méteres fürdőmedence, két kéntejes lábáztató, a mofetta és egy öltöző. Az évek során a helyi önkormányzat karbantartotta a fürdőt, de teljesen nem építették újjá ezeket a létesítményeket. Hargita Megye Tanácsa támogatásával épült egy bérelhető vendégház is a Nyírfürdő területére, később pedig a csíkkozmási önkormányzat épített egy filagóriát, amelyben kerti konyha is található. Az alpolgármester elmondása szerint a helyiek gyakran piknikeznek a filagóriában, akár nagy családi, ünnepi ebédeket is tartanak ott.

– Nemcsak a községbeliek jönnek ide, hanem messzebbről is érkeznek gyógyulni vágyók, sokan orvosi javaslatra használják az iszapfürdőt vagy a mofettát

– mondta az alpolgármester. 

Diákok dolgoztak a népi gyógyfürdőn
Hozzátette, a most elkészült építményeket a továbbiakban az önkormányzat fogja karbantartani, és tervezik egy újabb mofetta építését, mivel a gyógyulni vágyók sokszor sorban várnak a meglévő mofetta előtt.
Sánta László csíkkozmási építész is segített a diákoknak a munkában. Mint mondta, a tereptárgyak viszonylag diszkrét, modern, minimalista stílusban épültek, és fontos szempont volt, hogy használhatók és kényelmesek legyenek, örömet adjanak az őket használó embereknek.
Máthé Klára Krisztina főszervező tanár, építész elmondta, hogy a tábor megrendezését a Román Építészkamara (Ordinul Arhitecților din România, OAR) a kulturális rendezvényekre szánt pénzalapból (Timbrul de Arhitectură) finanszírozta, valamint a The King’s Foundation nevű alapítvány is támogatta.  

Diákok dolgoztak a népi gyógyfürdőn


A csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola építészeti alkotótáborairól korábban a Porta magazinban is írtunk. Bővebben: https://hargitanepe.ro/hirek/porta/kozosseg-es-epites
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!