Csípős boldogság

A magyar konyha talán egyik legfontosabb alapanyagáé volt a főszerep a hétvégén Madéfalván, ahol tizennegyedik kiadásához érkezett a Hagymafesztivál. Az idei rendezvénysorozaton az egészséges életmódra is figyelmet fordítottak: a Hagymakörút két keréken elnevezésű esemény célja a kerékpározás népszerűsítése és a főút melletti közel tíz kilométer hosszú biciklisáv bejárása, jelképes felavatása volt.

Létai Tibor
Csípős boldogság
Hagyományok ünnepi keretben. Motiváció Fotó: hagymafesztivál/Facebook

Bár napjainkban Madéfalván a hagymatermesztés már csak a háztartási kertekben van jelen, az egykori tevékenység emléke élénken él a közösségben. A Hagymafesztivál célja, hogy a hagyományokat ünnepi keretbe foglalva tovább éltessék, illetve motiválják a fiatalokat e mezőgazdasági ágazat újraélesztésére – tudtuk meg a község elöljárójától, Szentes Csabától. 

Csípős boldogság

– A falusi településeken az ünnepek és a hétköznapi élet szorosan a munkához kötődik. Ha kiemeljük a hagyományos hagymatermesztést, talán hosszú távon motiválni tudjuk a fiatalokat és a gazdálkodókat, hogy újra elkezdjék ezt a tevékenységet, hiszen minden adottságunk megvan hozzá. Emellett az embereknek szükségük van olyan időszakokra, amikor megállhatnak, együtt lehetnek, mulathatnak. Ez is az életünk része, ahogy a munka is. Így válik teljessé az életünk – fogalmazott a polgármester. Hozzátette, minden évben igyekeznek valami újat is behozni, idén például kerékpáros felvonulást szerveztek, hiszen sok új kerékpárút létesült, és ezt a közlekedési formát szeretnék népszerűsíteni.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Harmadik alkalommal rendezték meg a Hagymakörutat is, ahol a helyi közösségek, a tízesek saját ünnepségeket szerveznek, és kóstolóra hívják a látogatókat, ami nagyon jól működött, a helyiek és az ide látogatók is kiváló élményekkel gazdagodtak. Az idei fesztivál különlegessége volt, hogy Mogyoród testvértelepülés képviseltette magát kultúrcsoportokkal és különféle programokkal, például kutyás bemutatóval, foglalta össze a községvezető.

Csípős boldogság

Mindemellett számos színes program nyújtott szórakozási lehetőséget a helyieknek és vendégeiknek, sport- és gyermekprogramok, kovácsmesterség-bemutató, kulturális mű­sorok, helyi termékek kiállítása és vására, bábszínház, tombolahúzás, esténként koncertek várták az érdeklődőket.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!