Csíkszeredai őszi tűzifamustra

Az elmúlt évhez képest enyhén csökkent a tűzifa ára a csíkszeredai fatelepeken, ami nagyobb mennyiség vásárlásánál jelentős megtakarítást jelenthet.

Létai Tibor
Csíkszeredai őszi tűzifamustra
Előkészítik télire a tűzifát. Barátságosabb ár Fotó: László F. Csaba

Csíkszeredában nagyon sok háztartásban fűtenek fával, vagy egyéb, a kazánban elégethető tüzelőanyaggal – tőzeggel, pellettel, faaprítékkal (fűrészpor, moszt). A hagyományos tűzifa ára a fafajta függvényében változik, számít, hogy kemény- vagy puhafáról van szó, de az sem mindegy, hogy nyers vagy száraz az faanyag.
A fatelepeken főleg bükkfa és fenyő kapható. Az egyik telephelyen jelenleg a nyers bükkfa köbmétere 350 lej, ami 50 lejjel kevesebb, mint a tavalyi ár. A nyers fenyő pillanatnyi ára 250 lej/köbméter, itt is 50 lejes csökkenés tapasztalható. Érdeklődésünkre a fatelep munkatársa megjegyezte, hogy az árak az elmúlt esztendőhöz képest csökkentek, már a tavaszi árakhoz – a nyers fenyő köbmétere az év elején 275, a bükké 375 lej volt – is alacsonyabbak. A csökkenés okaként a nagy fafeldolgozók raktárainak telítettségét jelölte meg.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Amíg ezek raktáraiban bőven van faanyag, stagnálni fognak az árak

– véli az illető. 
Megtudtuk, a legtöbb tűzifa ősszel és tavasszal fogy. Általában két öllel – ami 8 köbméternek felel meg – vásárolnak a leggyakrabban, a vevők mintegy 80 százaléka vásárol ilyen mennyiségben. A helyi fatelepek a kiszállítást Csíkszeredában és környékén ingyenesen végzik.

Csíkszeredai őszi tűzifamustra
Egy másik telephelyen a nyers bükkfa méterét 375 lejért árulják, ami azt jelenti, hogy 1 öl 1500 lej, a száraz 1600 lejbe kerül, feltéve, ha van. A piacon elterjedőben van az úgynevezett kalodás hasított tűzifa. Ennek métere 500 lej, ami valamivel alacsonyabb, mint a barkácsáruházban kapható fa ára, ahol a zsákban árult száraz, hasított bükkfa 0,85 köbméterét 706 lejért árusítják.
Bizonyos forgalmazók – bú­torgyár, barkácsáruház – pelletet és brikettet is árulnak. A tizenöt kilós, zsákban árusított pelletet 20 lej körüli áron lehet beszerezni, a 10 kilogramm kiszerelésű brikett 12–14 lej közötti áron kapható.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!