Hirdetés

Csíkszeredában járt a zsűri

Szép, zöld, nagy múltra visszatekintő városnak tartja az Európai Virágos Városok és Falvak (Entente Florale Europe) verseny nemzetközi zsűrije Csíkszeredát. Az önkormányzat munkatársai vezették körbe a városban a zsűri tagjait.

Péter Ágnes
Becsült olvasási idő: 4 perc
Csíkszeredában járt a zsűri
Dr. Rüdiger Kirsten és Bill Kearny. Jó az első benyomás Fotó: László F. Csaba

Első alkalommal jár az Európai Virágos Váro­sok és Falvak (Entente Florale Europe) verseny zsűrije Romániában, és a németországi dr. Rüdiger Kirsten tájépítész-­várostervezőnek, valamint az írországi Bill Kearny tájépítészeti tanácsadónak az az első benyomása Csíkszeredáról, hogy nagy múltra visszatekintő, szép, zöld város.

Fenntarthatóság, jobb életminőség

A zsűri tagjait az önkormányzat munkatársai vezették körbe a városban tegnap, és a látottak, hallottak alapján dr. Rüdiger Kirsten tájépítész és várostervező úgy véli, hogy a csíkszeredai önkormányzatnak hasonló céljai vannak, mint a versenyt szervező Európai Virág- és Tájépítészeti Szövetségnek (Association Européenne pour le Fleurissement et le Paysage). A szövetség célja ugyanis fenntarthatóvá tenni az európai településeket, a lakosok életminőségének javítása érdekében.
Bill Kearny tájépítészeti tanácsadó elmondása szerint az idei Európai Virágos Városok és Falvak versenyre tizenegy település jelentkezett hét országból. A nemzetközi verseny célja az európai városok és falvak környezeti minőségének, esztétikai értékeinek és közösségi szellemének értékelése és jutalmazása. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Értékelés közben a zsűri szigorú kritériumrendszert követ, és bár az Entente Florale Europe virágosítási versenyként indult 1975-ben, ma már ennél sokkal többre figyelnek. Fontos szempont a fenntartható fejlődés, a természetes táj megőrzése, a racionális vízgazdálkodás, a korszerű hulladékfeldolgozás, az épített és természeti örökség megőrzése és gyarapítása, de legfőképp olyan kulturált és virágokkal, zöld növényekkel díszített tiszta környezet megteremtése, amely a települést az eljövendő generációk számára is széppé és élhetővé teszi.

– Mi nemcsak azért látogatunk el személyesen a településekre, hogy értékeljük azokat, hanem azért is, hogy szakemberként észrevételeinkkel, jó szakmai gyakorlatokkal segítsünk az ittenieknek

– mondta dr. Rüdiger Kirsten.

Csíkszeredában járt a zsűri

Egyedi települések

Bill Kearny tájépítészeti tanácsadó hozzátette, hogy a településeket nem lehet egymással összehasonlítani, hiszen minden tájnak más-más környezeti sajátosságai vannak, ezért értékeléskor a kritériumrendszert követik és a helyi sajátosságokra figyelnek.

– Jövőben lesz ötvenéves a verseny, és reméljük, hogy Csíkszereda részvételével a jövőben Románia is tagja lesz a szövetségnek, és még több romániai település fog jelentkezni. Jelenleg Ausztria, Belgium, Csehország, Németország, Magyarország és Írország a szövetség tagjai, de szeretnénk, ha bővülne ez a hálózat

– mondta végül Bill Kearny.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!