Hirdetés

Csíkszentdomokoson is bemutatják a Jel-Képeket

Csíkszentdomokoson is megtekinthető a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, illetve a Gyergyói Fotóklub Jel-Képek című fotókiállítása. A Márton Áron Zarándokközpont előtti téren a tárlat péntek délelőttől egészen május 24-ig látogatható. 

Bíró István
Csíkszentdomokoson is bemutatják a Jel-Képeket
Fotó: Bíró István

– A kiállítás igyekszik az érdeklődés középpontjába hozni a nemzeti identitásunkat évszázadokon át meghatározó jelképeket, szimbólumokat, amelyek jellemeztek és bízunk benne, hogy még jellemezni fognak, hiszen minden jelképnek komoly jelentéstartalma volt és van. Az építészetünkben oly jellemző volt Székelyföldön a tájjellegű építkezés a fa és annak nemcsak a díszítése pusztán virágokkal, madarakkal, hanem jelentésében a rontás, a gonosz távoltartásának szerepét is betöltötte. Gondoljunk itt a lélekmadaras díszítésre, mely kifeszített szárnyú madár formájában jelenik meg kapukon, tornácok, ajtók és ablakok fölött, vagy akár a ház homlokzatán – közölték a szervezők a tárlatról.

Bíró István

Többek között a népviseletbe öltözött időseket és fiatalokat, portrékat, székelykapukat, templomokat és vallási eseményeket megörökítő pillanatokat bemutató kiállítást a XX. Hargitai Megyenapok részeként szervezték. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!