Hirdetés

Imaüzeneteket hoztak Csíksomlyóra a lovas zarándokok

Mintegy 400 lovas zarándok érkezett Csíksomlyóra. Az immár hagyományossá vált hetedik Márton Áron Pünkösdi Lovas Zarándoklat résztvevői közül volt, aki 280 kilométert tett meg a pünkösdi búcsú helyszínére. A zarándokokat péntek este a Hármas-halom oltárnál ünnepélyesen fogadták. Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára azt mondta, a világ magyarságának imaüzeneteit hozták el a kegyhelyre.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: Kevesebb mint egy perc
Imaüzeneteket hoztak Csíksomlyóra a lovas zarándokok
Huszárok. A zarándokok élére álltak Fotó: László F. Csaba

Szőcs Elek, a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület kapitánya az ünnepi esemény kezdetén elmondta: a lovasokon kívül hat hintófogat is elzarándokolt a csíksomlyói Hármashalom-oltárhoz. Erdély különböző szegleteiből indulva lóháton hozták el a világ magyarsága szalagokra írt imaüzeneteit a pünkösdi búcsúra.

László F. Csaba

Felföldi László pécsi megyés püspök, a pünkösdi búcsú szónoka a helyszínen köszöntötte a somlyói Hármashalom-oltárnál összegyűlt lovas zarándokokat. Úgy fogalmazott: a magyar nemzetnek az összes állat közül a lóval van a legszorosabb kapcsolata. 

László F. Csaba
– A ló közösséggé kovácsol bennünket, íme a példa, hogy most itt vagyunk együtt, fegyelmezetten a lóra és egymásra figyelve. A magyarság együtt jött ide a csíksomlyói Szűzanyához, nemzetünk csak akkor marad meg, ha együtt az összefogás valóságát megéljük. Köszönöm a lóháton ülő fiataloknak, hogy eljöttek. Az élet legfontosabb szeletét tanulják meg, hogy irányítani kell a tőlem sokkal nagyobb erőt, amivel az életben is szembesülünk. Létezik a tőlünk sokkal nagyobb erő, amit a lovasok megtapasztalhatnak, a józan ész, a figyelem, a törődés, ha megvan, akkor oda visz, ahova el akarok jutni, a csíksomlyói nyeregbe vagy akár életem céljához – mondta a püspök. 

László F. Csaba
Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere ugyanakkor arról beszélt, hogy nincs a pünkösdi búcsúnál nagyobb ünnep Csíkszereda számára, amikor Székelyföld, Erdély, Kárpát-medence és a világ magyarságát fogadhatja. Úgy vélte: a zarándokutat gondjaink hátrahagyásával élhetjük meg igazán.

– Lovas zarándokok, a világ magyarságának imaüzenetét hoztátok el magatokkal, mintegy előkészítve a holnapi szentmisét. Merítsünk erőt ebből, hogy lelkiekben megerősödve, hitet megtartva jövőre is viszontlássuk egymást – mondta a polgármester. 

László F. Csaba
Bíró Barna Botond, Hargita megye Tanácsának alelnöke köszöntőjében kifejtette: azért zarándokoltak együtt, hogy ne csak fizikailag, de lélekben is megérkezzenek az ünnepre.

– Együtt jöttünk, hogy az ünnepben, a hálaadásban és az imádkozásban eggyé váljunk és keresztény hitünket megerősítsük – fogalmazott az elöljáró.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kifejtette: a magyar nemzetnek a magyar lovasokhoz hasonló kiállásra, elszántságra van szüksége ahhoz, hogy megmaradjon, a holnapi búcsún ehhez kéri az Isten segítségét.

László F. Csaba
Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára megköszönte, hogy a lovasok vállalták a zarándoklattal járó fáradalmakat.

– Akadnak olyanok, akik immár hetedik alkalommal ülnek nyeregbe, hogy együtt elhozzuk a világ magyarságának imaüzeneteit Csíksomlyóra. Második éve, hogy a lovas zarándoklatot Márton Áron püspök nevével fémjelezzük, tisztelegve személye előtt, aki nemcsak a katolikusok, de az egész magyarság védelmezője volt, és élete példaértékű a mai napig. A csíksomlyói búcsú nemcsak a katolikusok ünnepe, természetesen elsősorban az övék, de az egész magyar nemzeté is – jegyezte meg Potápi.

László F. Csaba
A legtávolabbról Szamosújvárról érkeztek zarándokok, akik 280 kilométer távolságot tettek meg, múlt szombaton indultak útnak, hogy péntek délutánra megérkezzenek a csíksomlyói nyeregbe.
Az ott tartott ünnepi eseményt a Száztagú Székely Férfikórus előadása kísérte végig a másfél órás eseményen. A lovas zarándokok vezetői közösen elhelyezték a Hármashalom-oltár mellett az imaszalagokat. Az esemény zárómozzanatai közé a himnuszok eléneklése, valamint a lovasok levonulása tartozott.  A lovas zarándoklat balesetmentesen ért véget.

László F. Csaba





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!