Hirdetés

Borboly: újra kell gondolni a magyar–magyar együttműködést

Jelentős volt a szavazókedv Csíkszéken a június 9-én lezajlott helyhatósági és európai parlamenti választásokon, melyeken az RMDSZ jelentős sikereket ért el, ami az elmúlt évek munkája és a kampány eredményeként értékelhető – fogalmazott Borboly Csaba hétfői sajtótájékoztatóján.

Létai Tibor
Borboly: újra kell gondolni a magyar–magyar együttműködést
Fotó: László F. Csaba

Csík-térség választási eredményeit elemezve, Hargita Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta: a magyar közösség megérezte a választások fontosságát, tétjét, ami nagy lehetőséget teremtett és bizakodásra ad okot, mert a jó eredmény és a döntéshozatalban való részévétel garantálja a kisebbségi létben azt, hogy az elért eredményeket, jogainkat meg tudjuk tartani, és magyarként jó legyen itt élni.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Kiemelte, hogy örömmel tölti el a fiatalok nagyarányú részvétele a voksoláson, ami azt jelenti: „a fiatalokat érdekeltté lehet tenni, és e generáció körében még nagy tartalékai vannak az RMDSZ-nek”. Megtudtuk, hogy a fiatalok aránya a választásokon Csíkszentmártonban volt a legmagasabb, ami 26 százalékot jelent, Gyimesfelsőlokon 25 százalék, Gyimesközéplokon pedig 24 százalék. Csíkszeredában 15 százalék volt a fiatalabb nemzedék részvétele, ami azzal magyarázható, hogy „városi környezetben kicsit nehezebb megszólítani ezt a korosztályt, így ott még van tennivalója a szövetségnek”.

Borboly: újra kell gondolni a magyar–magyar együttműködést

A megyeelnök hangsúlyozta: Csík-térségben 51,71 százalékos volt a részvételi arány, és jelentősen sikerült növelni – összesen 31-gyel – az önkormányzati képviselők számát. A megyei tanácsban is öttel növekedett az RMDSZ-frakció létszáma, így a magyar ellenzék kettőre zsugorodott. Tizenegy településen – Csíkszentsimon, Csíkrákos, Madéfalva, Csíkszentimre, Csíkszenttamás, Csíkdánfalva, Csíkkozmás, Csíkszentkirály, Karcfalva, Kászonaltíz, Tusnád – minden mandátumot RMDSZ-es jelölt szerzett meg. Balánbányán is jó eredmény született hét RMDSZ-es képviselővel, de ugyancsak sikersztoriként értékelhető Gyimesbükk, ahol a polgármesteri széket és a testületben a többséget sikerült megszerezni úgy, hogy az utóbbi két helyszínen jelentős számú román szavazatot szerzett a szövetség.

Az erdélyi magyar ellenzékről szólva Borboly Csaba megjegyezte: újra kell gondolni a magyar–magyar együttműködést, hisz a jelentéktelenség szintjére süllyedt az ellenzéki magyar szervezetek súlya.

A Hargita megyei önkormányzat elnöke szerint a magyar–magyar összefogást Székelyföld és a szórvány viszonylatában kell felépíteni, hisz megmutatkozott ezen a választáson, hogy a szórványban csodálatos eredményeket sikerült elérni, nem az összezsugorodott, törpe ellenzékért kell kompromisszumot vállalni, hanem a szórványnak kell perspektívát nyújtani – hangoztatta Borboly.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!