Hirdetés

Betakarították a szépvízi káposztát

A jó minőségű termésért való hálaadásról is szólt az idei szépvízi káposztavágás és -vásár, amit hagyományosan a falu határában található Nád-dűlőben szerveztek meg immáron tizenhatodik alkalommal. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő rendezvény – amit szokás szerint Szent Gál napján, vagy a hozzá legközelebb eső szombaton tartanak – idei díszvendége Csíkszereda városa volt, de jelen voltak a testvértelepülések képviselői az anyaországból és Felvidékről, valamint Szépvíz község és a környék apraja-nagyja és egyéb baráti társaságok is.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 6 perc
Betakarították a szépvízi káposztát
Kora reggel kezdődött a káposztavágás a Nád-dűlőben Fotó: László F. Csaba

A káposztabetakarítás, vagyis a vágás már kora hajnalban elkezdődött, „szinte lámpavilágnál”, mondta az egyik gazda, aki azt is megjegyezte, hogy hálásak az idei termésért, mert kiváló lett, hisz a természeti katasztrófák elkerülték a vidéket, nem volt jég, árvíz, a csapadék megfelelő mennyiségben érkezett.

– Az ember sajnos hajlamos elégedetlenkedni, pedig köszönettel kell lennünk mindazért a sok jóért, amit a Jóisten nekünk adott – fogalmazott, miközben az eladásra szánt termést tisztogatta és rendezte.

László F. Csaba

A kora reggeli sűrű ködben a földeken dolgozó gazdák apró szürke árnyaknak tűntek, amint sürögtek-forogtak, szekerek, traktorok utánfutóiba gyűjtve a friss termést. A kezdeti rideg hangulatot egyikük-másikuk némi lélekmelegítővel igyekezett javítani, de a nyüzsgő, jó vásári kedvet a varázsütésre eltűnő szürke ködfátyol elillanása is megteremtette hirtelenjében.

Hálát adni a Fennvalónak

A Csíki-medencében felragyogó napsugár első fénycsóvái már a kondérok mellett tüsténkedő, jókedvű főzőcsapatokat talált, akik történetesen káposztás ételeket kavargattak a bográcsokban. Megtudtuk, hogy összesen tizenkilenc csapat villantotta meg főzőtudományát, esküdve arra, hogy az ő „titkos” receptjükből készül a legkiválóbb káposztás eledel. A lacikonyhák is kínálták az ínycsiklandó falatokat, de kapható volt lángos, kürtőskalács meg egyéb portékák is, és mint látható volt, nagy sikernek örvendtek a kereskedelmi pontok, hisz jelentős számban jöttek ki érdeklődők a Nád-dűlőbe, ahol a felállított színpadon kiváló zenei és táncos produkciókat is láthattak, hallhattak. Felléptek a szépvízi csőszök, a csíkborzsovai citerások, Kosz Szilveszter és zenekara, a Vörösmárvány Táncegyüttes Mákvirágok csoportja a magyarországi Tardosról, a községbeli néptáncosok, a Csíkborzsovai Férfikórus, valamint a Szépvízi Népi Zenekar. Természetesen az idei különmeghívott, Csíkszereda városának értékeiből is ízelítőt kaphatott a közönség, hisz kiváló előadással mutatkozott be a Csíkszeredai Fúvószenekar és a Clarinetto Kamarazenekar.

László F. Csaba

A Nádon felállított színpadon a programok nyitányaként Ferenc Tibor köszöntötte a megjelenteket, a közeli és távoli települések meghívott elöljáróit. A polgármester beszédében a hálaadás fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint fogalmazott: jó esztendőt tudhatunk magunk mögött, ilyenkor a székely ember megáll egy pillanatra és hálát ad a Fennvalónak.

László F. Csaba

Csíkszereda részéről Bors Béla üdvözölte a résztvevőket és köszönetet mondott a meghívásért. A hargitai megyeszékhely alpolgármestere örömének adott hangot, hogy a város hozzájárulhatott az esemény különlegességéhez, bemutatva egy kis szeletet a tanult örökségből, amit Csíkország fővárosa képvisel.

Székely káposzta és malacfarka

László F. Csaba

A rotyogó üstök körül forgolódva, a finom illatoktól megbűvölve, Szépvíz magyarországi testvértelepüléseinek polgármestereivel is sikerült szót váltani.

– Fantasztikus, kiváló a hangulat, valami csoda, ami itt a Nádon van. A hálaadásban és az örömben, ami az idei jó termést illeti, mi is együtt osztozunk, mert fontos a jó kapcsolat, ami kialakult a két település között az évek folyamán. Szerelmesei vagyunk a székelyföldi tájnak, hisz az Alföldön csak a távolban látjuk a hegyeket, ezért mikor ide jövünk, sokat kirándulunk, így sok helyen jártunk és számos csodát láttunk – foglalta össze gondolatait a Békés vármegyei Újkígyós polgármestere, Botyánszki Pál. Az elöljáró elmondta, hogy töltött káposztát és székely káposztát készítenek, ezeket az ételeket az anyaországban és itt Székelyföldön is szeretik, mert a magyarok ízlése egyforma, éljenek bárhol.

László F. Csaba

Közvetlenül az újkígyósiak mellett főzték a finomságot a szentgotthárdiak is, akik kissé távolabbról, a Kárpát-haza nyugati végeiről érkeztek ide a keletiekre. Maroknyi csapattal jöttek az idén.

– Pontosan ezer kilométert jövünk mi háztól házig, nyugat és kelet találkozik ilyenkor – jegyezte meg érdeklődésünkre Huszár Gábor, a Vas vármegyei kisváros polgármestere. – A végeken élők lelkülete egyforma, aminek történelmi magyarázata van, hisz magyar királyaink az őrvidékre, az őrségbe székely harcosokat telepítettek, hogy védjék a határokat, így mi úgy jövünk ide, mintha haza jönnénk – jelentette ki az anyaországi elöljáró. A bográcsukban rotyogó finomságról közölte: – Csülkös babot készítünk, mindezt megfejeljünk finom szépvízi káposztával. Jó csülökből megvan a pörköltalap, majd kerül bele lóbab, végezetül pedig a káposzta. Miután összefőtt, egy jó tartalmas, szaftos egytálétel lesz belőle, lehet tőle kaszálni egész nap. A bográcsosba különlegességként malacfarka is került – súgta meg az apró titkot a szentgotthárdi polgármester.

A betakarítással járó fáradságos munka, majd az egész napos vásár végeztével estére a szépvízi kultúrotthonba várták a szórakozni vágyókat a szervezők, ahol a káposztabálon a Jánosi Music Band húzta a talpalávalót.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!