Hirdetés

Belenevelkedni a vállalkozásba

A székelyföldi cégek és vállalkozók vezetőinek generációváltása is terítékre került az idei 33. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor Csengery István sátorában, ahol Hargita megye három vállalkozói egyesületének elnöke és egy fiatal cégvezető beszélgettek. Mint kiderült, kihívásokat bőven tartogat a székelyföldi cégtulajdonosok számára az utódlás kérdése.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 2 perc
Belenevelkedni a vállalkozásba
Fotó: Vlaicu Lajos

Márk Csucsi Róbert, a Csíki Vállalkozók Egyesületének (CSVE) elnöke a kétezres évek vállalkozójának vallja magát, szerinte az ő generációjuk nem hasonlítható össze a kilencvenes évek vállalkozói generációjával, amelyből sokan most szembesülnek azzal, hogy nincs utódjuk, aki átvenné a hosszú évek alatt felépített vállalkozást.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Közülük van, aki családon kívül próbál vezetői kvalitásokkal rendelkező személyt keresni, mások már a vállalkozás eladását fontolgatják, ami szintén bonyolult folyamat – részletezte. Mint mondta:

marketingre, vezetéselméletre és hasonló területekre lehet találni szaktanácsadókat, de az utódlás kérdésére náluk sincs szaktanácsadás. 

Pedig egyáltalán nem mindegy, ki veszi át a céget – értettek egyet a beszélgetés résztvevői. Ha pedig nincs megfelelő személy, akkor a végső esetben a cég eladása marad, csakhogy ez bonyolult folyamat, hiszen a cég felértékelése is sok pénzt emészt fel, és előfordulhat, hogy a cégvezető tudása, kapcsolati tőkéje többet ér, mint maga a cég.

Kitértek arra is, hogy mennyire fontos a szülő és gyermek bizalmi viszonya a generációváltás során. Orbán Zsolt, a csíkszeredai SET Profile Faktory adminisztratív igazgatója saját példájából kiindulva elmondta, szülei részéről nem volt nyomás, erőltetés, hogy átvegye a céget.

– Belenevelkedtem a cégbe, otthonos volt számomra a cégen belüli légkör. Láttam, hogy a szüleim mennyit dolgoznak, és nekem is fontossá vált, lassan harmadik gyerekként tartottuk számon a vállalkozást – fűzte hozzá az adminisztratív igazgató. Mint mondta: fontos a folytonos és a lépésenként történő betanulás, hogy ne azt érezze a jövőbeli cégvezető, hogy egyből rászakadt a cég vezetésének terhe.

Nagy György, a Székelyudvarhelyi Kis- és Középvállalkozások elnöke szerint

a családok általában hosszú távra terveznek, az, hogy átveszi-e bárki a családból a vállalkozást, a gyermekek döntése kell hogy legyen elsősorban. 

– Beleszülettem a vállalkozásba, és számomra egyértelmű volt, hogy átveszem. Fiatal éveimben voltak kitérők, de a meglévő alapot mindig könnyebb továbbfejleszteni. Remélem, gyermekeim közül lesz vagy lesznek, akik folytatni fogják a vállalkozást, természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy a generációs különbségek kezelése is kihívást jelent, erre ma már külön szakterület épül, amely a generációk közötti különbségeket és átmeneti lehetőségeket kutatja és segít gyakorlatba ültetni – mondta Nagy György.

A pódiumbeszélgetés végén a résztvevők egyetértettek, hogy a generációváltás, időtől függetlenül, mindig kihívásokkal teli időszak, de úgy kell végbemennie, hogy ne a cég legyen a kárvallottja. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!