Az övezet felzárkózását remélik

Csíkszeredában folyamatban van Szécseny övezet településrendezési tervének frissítése, ami által a városrészt korszerűvé és fenntarthatóvá tennék, biztosítva az ott lakók számára a szükséges közszolgáltatásokat. Az elképzelésekkel kapcsolatban szerdán tartottak lakossági közmeghallgatást a Csíki Moziban.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 3 perc
Az övezet felzárkózását remélik
Lakossági fórum. Fokozott érdeklődés Fotó: László F. Csaba

A szécsenyi városrész területrendezésének célja a lakóövezet kor­szerűsítése és átalakítása, ezzel szolgálva a helyi közösség életminőségének javítását. Az átalakítás során figyelembe veszik a jelenlegi lakóövezeti funkciókat és kiegészítik azokat új, a lakhatást támogató elemekkel, előtérbe helyezve a lakóterületek modernizációját, a rekreációs célokat szolgáló közösségi tereket, az egészségügyi infrastruktúra fejlesztését, a mobilitás biztosítását, az energiatakarékosságot, a víz- és energiahasznosítást, valamint a zöld város koncepciójának megvalósítását az ökológiai lábnyom csökkentése érdekében. A fórumon elhangzott: Csíkszereda számára kiemelten fontos a szécsenyi övezet rendezési tervének (PUZ) elkészítése. A közel 150 hektáros övezet rendezési tervén a gyulafehérvári Total Business Land Kft. dolgozik, a cég képviselői is jelen voltak a fórumon. A PUZ lehetővé teszi az állandó lakófunkciók engedélyezését, ugyanakkor részben megmarad az üdülőövezeti funkció is. A szécsenyi lakosok számára jelentős előrelépést jelentene a területrendezési terv elkészítése, mivel állandó lakóövezetté alakul az övezet, így idővel lehetőség lesz lakótelepi kiegészítő funkciós beruházások – közpark, parkoló, játszótér, sport- és szabadidős felületek, egyházi, kereskedelemi funkciók, óvoda stb. – megvalósítására. Ugyanakkor a PUZ elkészültével elsősorban infrastrukturális – út, közmű – típusú beruházásokra számíthatnak az ott élők.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Albert Sándor főépítész hangsúlyozta, hogy a terv elkészítse során figyelembe veszik az ott élők panaszait, javaslatait, mert „a problémákat, hiányosságokat igyekeznek pótolni, hisz jelentős építési kedv van az övezetben”. A rendezési tervet jövő nyáron fogadhatják el.
Bors Béla alpolgármester elmondta, Szécsenyben sok hátrány halmozódott fel, amit most igyekeznek behozni. Folyamatban van a víz- és csatornahálózat építése, a közvilágítás telepítése, és ezt követi majd az utak aszfaltozása. Az elöljáró a víz- és csatornahálózat kapcsán reményét fejezte ki, hogy sikerül őszig aláírni a finanszírozási szerződést a minisztériummal,  ez estben majd jövő tavasszal kezdődhet a kivitelezés. Kiemelte, hogy Szécseny lakóövezetté való átminősítése lehetőséget ad az ott élőknek, hogy Zöld Ház programra pályázzanak.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!