Hirdetés

Az eddigieknél is színesebb lesz a Csíki Jazz 

Július 25-én kezdődik a Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál, avagy közismert nevén a Csíki Jazz, amelyen nemzetközi fellépők, hazai és magyarországi előadók is jelen lesznek. Változatos zenei műfajokkal, kísérő- és gyermekprogramokkal, dzsessz és irodalom kombinációjával várnak a Mikó-várba és más helyszínekre minden dzsesszkedvelőt.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 4 perc
Az eddigieknél is színesebb lesz a Csíki Jazz 
Több helyszínen is koncertek, örömzenélés vár Csíkszeredában Fotó: László F. Csaba

Jövő csütörtökön, július 25-én kezdődik a Csíki Jazz, ahol négy nap alatt hat ország tizenhárom előadója lép fel. Az esemény részleteit hétfőn ismertették a sajtóval.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Az idei Csíki Jazz még az eddigieknél is színesebb lesz. Célunk kiemelkedni, valami újat mutatni, még jobb lenni, mint tavaly, és más lenni, mint a város, a térség többi ismert és jellegzetes rendezvénye. A fesztiválra rengeteg gyermekprogrammal készülünk, illetve különlegesség, hogy összekötjük az irodalmat a dzsesszel, a kísérőprogramokkal pedig a gyermekeket és időseket egyaránt megszólítjuk – ismertette Szilágyi Nóra főszervező.

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere színvonalas rendezvénynek tartja a fesztivált. Mint mondta, a Csíki Jazz elengedhetetlen része, kulturális kincse Csíkszeredának, mely szorosan hozzátartozik a város arculatához is.

Koncertek, előadások, örömzenélés

A fesztivál július 25-én kezdődik, a nulladik, „majdnem jazz” nappal, amelybe – a főszervező szerint – a metaltól a népdalig bármi belefér. A nyitónapon a Kulissza kávézó teraszán gyermek- és ifjúsági zenekarok mutatkoznak be, majd a Mano & Gregor erdélyi indie folk zenekar utcazenével és különleges koncerttel nyitja meg a Csíki Jazz idei kiadását, illetve fellép a csíkszeredai zenészekből álló improvizációs zenekar, a Meshroom és vendégei is.

Pénteken a Mikó-várban a Humor a jazzben című műsort láthatjuk Florian Lungu (Moshu) vezetésével, a produkciónak a nagyszebeni Snaco Dixieland Jazz Band élő koncertje is része lesz, majd fellép a magyarországi Ég alatti 5 zenekar, a koncertek sorát pedig Palya Bea & Szalóki Ági & Tálas Áron Trio fellépése zárja.

Szombaton a Kulissza kávézó teraszán koncertezik a Mesehetes zenekar, ezt Gabriela Costa & Alex Man előadása követi, és a híres Florian Lungu zenetudós fog a dzsesszről beszélni. Ezt követően a Mikó-várban Lukács Márton és Debreczi Norbert improvizatív live-act duója lép fel, majd Dés László zeneszerző és szaxofonművész Lövétei Lázár László költővel közös, különleges, felolvasós-improvizációs produkcióját viszik színpadra, melynek címe Pár-beszéd – itt csúcsosodik az irodalom és dzsessz közötti kapocs. Ugyancsak szombaton láthatjuk-hallhatjuk Tony Lakatos és Ramona Horváth Quartet közös koncertjét, és fellép a Szigeti Juli zenekar, amely egyedülálló módon ötvözi a Gatsby-stílust idéző swinget az elektronikus tánczene és pop stílusjegyeivel.

A fesztivál zárónapján, vasárnap, a Mikó-várban Simion Buia dzsesszről szóló előadását láthatjuk, majd fellép a spanyol Marco Mezquida Trio. Ezt a Dés László Free Sounds Quartet koncertje követi, amely nemzedékeken átívelő, szabad zenét játszik, a koncertek sorát pedig a norvég–svéd Rymden együttes zárja, melynek egyes tagjai a legendás svéd Esbjörn Svensson Trio zenekarban voltak, nemrég pedig Bugge Wesseltoft norvég zongorista is csatlakozott hozzájuk.

Az eddigieknél is színesebb lesz a Csíki Jazz 

Idén kiemelt figyelmet fordítanak a gyermekekre, ezért péntektől vasárnapig délután hat és este tíz óra között Játsszunk a zenével! címmel szerveznek gyermekprogramokat és -megőrzőt a Mikó-vár előtti zöldterületen. Délelőtt workshopokat tartanak, a koncertek után pedig minden este örömzenélés (jam session) lesz, csütörtökön a Kulissza kávézó teraszán, pénteken a Zengő Térben, szombaton és vasárnap pedig az Antderground ANT BAR-ban.

Kedvezményes belépés

Mint a szervezők közölték: a pénteki jegyek ára 75, a szombati 90, a vasárnapi 100 lej, a teljes fesztiválbérlet pedig 240 lejbe kerül, a 12 év alattiak számára a belépés ingyenes. Pénteken (26-án) ingyenes lesz a belépés a nyugdíjasok, szombaton (27-én) pedig a diákok számára (diákigazolvánnyal, ellenőrzővel kell igazolniuk magukat), vasárnap pedig azok a zenészek élvezhetik ingyenesen a koncerteket, akik valaha felléptek a Csíki Jazz fesztiválon. A gyermekprogramok és a megőrző mindennap díjmentesen igénybe vehető. Az eseményt a Mini Jazzfesztivál Egyesület szervezi, az egyesület munkáját társszervezőként Csíkszereda Városháza és a Hargita Megyei Kulturális Központ segíti.

Jegyeket elővételben itt lehet vásárolni. Minden további információ és részletes program megtalálható a www.jazzfestival.ro weboldalon.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!