Hirdetés

A Remény támogatása SOS helyzetekben

Szakmai napot szervezett az Áradat Egyesület kedden Csíksomlyón. A Remény támogatása SOS helyzetekben címet viselő eseményen bemutatták a városháza által támogatott projekt során elkészült öngyilkosság-prevencióra irányuló kisfilmet és egyéb szakmai anyagokat is.

Kovács Andrea
A Remény támogatása SOS helyzetekben
Pszichológusok, segítők, pedagógusok számára szerveztek szakmai napot Fotó: László F. Csaba

A Remény támogatása SOS helyzetekben címmel szervezett szakmai napot a csíkszeredai székhelyű Áradat Egyesület kedden. Az eseményen bemutatták a Csíkszereda Városháza által támogatott projekt során elkészült, öngyilkosság-prevencióra irányuló kisfilmet, szakmai anyagokat, emellett pedig olyan lényeges kérdéseket tárgyaltak meg, mint a székelyföldi társadalom mentális egészsége és az önpusztítás jelensége. A szakmai napon az Áradat Egyesület szakemberei mellett pszichológusok, segítők, pedagógusok, ifjúsági vezetők is jelen voltak, számukra igyekeztek támogatást nyújtani a saját magunk és környezetünk mentális karbantartására irányuló témakörökben.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A rendezvényen Sógor Enikő alpolgármester a városháza által 2022-ben elindított lelkiegészség-védő, iskolai mentálhigiénés programról szólt, melyben pedagógusok, nevelők vesznek részt, de szerepet vállalnak tanácsadók és mentálhigiénés programokon dolgozó szervezetek is. Az iskolai mentálhigiénés programban összesen hat műhely van (köztük a bullying – vagyis megfélemlítés – megelőzésére, az ilyen helyzetek kezelésére, a drogprevencióra is), az Áradat Egyesület vállalta el az öncsonkítás, önsorsrontás tematikáját és az öngyilkosság megelőzését ismertette. 

Egy jó iskolai rendszernek válaszolnia kell korunk kihívásaira, ami jelen esetben az, hogy mentálisan meg kell erősítenünk fiataljainkat, ugyanis statisztikák mutatják, hogy egyre gyakoribbak az iskolai bántalmazások, növekszik az öngyilkosságok száma, melyek azt jelzik, hogy gond van. Ez ugyanakkor kapaszkodó is számunkra, hiszen tudjuk, hogy a programmal ezekre a tünetekre kell építenünk

– emelte ki a városvezető.

László F. Csaba

Ezt Simó Irma pszichológus, mentálhigiénés szakember, az Áradat Egyesület szakmai vezetőjének szavai követték, aki a mentális egészség megőrzéséről beszélt, majd Schmidt Zsófia pszichológus, a Hallgatlak – Erdélyi Telefonos és Internetes Lelkisegély-szolgálat szakmai vezetője a Hallgatlak működési alapelveiről osztott meg néhány gondolatot. A szakmai nap programjának fókuszában a projektben elkészült szakmai anyagok bemutatása állt. A stresszhelyzetekben használt megküzdési mechanizmusokról Tankó-Molnár Emőke iskolai tanácsadó és Balázs Brigitta kommunikációs szakember beszéltek, majd bemutatták az öngyilkosság-prevencióra irányuló, Közösségi reflexió az önpusztításról című kisfilmet, melyről röviden Tőke-Mátéffy Noémi pszichológus, a kisfilm írója, gyártója, illetve a rendező, Köllő Ildikó beszélt.

A Közösségi reflexió az önpusztításról című kisfilm ezen a linken tekinthető meg.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!