Hirdetés

A páciensek és az alkalmazottak biztonságát szolgáló beruházásba kezd a megyei sürgősségi kórház

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház a következő hónapokban a páciensek és alkalmazottak biztonságát szolgáló beruházásba kezd. A POIM pályázat keretein belül megvalósuló beruházás részleteit szerda délelőtt ismertették a megyei tanács, a kórház és a kivitelező cég képviselői. A beruházás idején a kórház működni fog, a kivitelezőnek fél év áll rendelkezésére, hogy befejezze a munkálatokat, amelyek összértéke megközelíti a tizenkét és fél millió lejt. 

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 4 perc
A páciensek és az alkalmazottak biztonságát szolgáló beruházásba kezd a megyei sürgősségi kórház
Sajtótájékoztatón ismertették a kórház biztonságát fokozó beruházást Fotó: Hargita Megye Tanácsa

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház betegeinek és dolgozóinak biztonságát növelő beruházáson dolgoznak a Nagy Infrastrukturális Operatív Program (POIM) által. A projekt pályázói Hargita Megye Tanácsa és a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház. A tervezési és kivitelezési munkálatokra Hargita Megye Tanácsa, a Tectum Company Kft. és a Harmonia Kft. szerződtek. A pályázatban foglalt szerződés összértéke nagyjából tizenkét és fél millió lej, hangzott el a szerda délelőtt tartott sajtótájékoztatón. A projekt elkészítését október másodikán adták ki, amelyből egy hónap a tervezés – most tartanak –, illetve öt hónap a kivitelezés. 

Gyógyítás és biztonság

Dr. Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere szerint: a kórház legfőbb feladata a gyógyítás, de ez a betegek biztonságának garantálása mellett lehetséges. A kórház megragad valamennyi lehetőséget az épület korszerűsítésére vonatkozóan. 

Célunk a betegek gyógyítása és biztonságuk lehető legmagasabb színvonalon biztosítása. A kórháznak számos, már megvalósított vagy folyamatban lévő pályázata van a megyei tanáccsal közösen. Az elindított pályázatok közül valamennyi mostanra megért a kezdésre

– mondta a kórházmenedzser. Hozzátette: a célkitűzéseik valósnak bizonyultak az elnyert pályázatok függvényében. A mostani beruházások nemcsak a páciensek biztonságát szolgálják, hanem a kórház dolgozóiét is. – A beruházás ideje alatt lesznek kellemetlenségek, de később egy sokkal komfortosabb környezet várja a betegeket és kórházi dolgozókat egyaránt, ehhez mindenki türelmét kérem a beruházások elkészültéig – emelte ki Konrád Judit.

László F. Csaba

A menedzser hozzáfűzte: a betegbiztonság növelése mindig fontos volt a kórház életében, viszont a világjárvány idején még inkább előtérbe került ez a tényező. Ezért is fontos, hogy a kórház berendezései a lehető legbiztonságosabb körülmények között működjenek. 

Elavult infrastruktúra 

Vigh Menyhárt, a kivitelező cég képviselője kifejtette: a kórház az 1970-es évek elején épült, éppen ezért nem várható el, hogy a mai kor elvárásainak eleget tudjon tenni.

A kórház vezetősége jó gazdája az épületnek, a szükséges karbantartási feladatokat rendszeresen elvégezték, a jelenlegi problémák azonban meghaladják, nagyobb beavatkozásra van szüksége az épületnek. Megnövekedett az igény, új orvosi berendezések vannak, és a jelenlegi elektromos hálózat nem tud eleget tenni az igényeknek.

László F. Csaba

A kórház belső elektromos hálózatát a transzformátor után teljesen kicseréljük. A munkálatok több mint ötven százaléka villanyszerelésre vonatkozik – mondta Vigh. Hozzáfűzte: az épületben új tűzjelző rendszert, oxigénjelző rendszert, tűzcsapokat, tűzvédelmi ajtókat szerelnek. Az orvosifolyadék-rendszer bővítését és a konnektorokat meg a lámpákat is kicserélik, hatékonyabbra, ugyanakkor energiatakarékosabbak is lesznek.

A beruházás egyik nagy kihívása lesz, hogy, párhuzamosan a munkálatokkal, a kórház is működni fog, éppen ezért a kivitelezés szakaszonként fog haladni, ugyanis az épületet nem üríthetik ki a beruházás idejére

– hívta fel a figyelmet a szakember. Kiemelte: nem egyszerű javítást végeznek, hanem teljesen újratervezett és a mai kornak megfelelő munkát végeznek el a következő pár hónapban.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!