A Natúr lakóparkban élők a mezőn keresztül, a földúton juthatnak Csíkszeredába

Útfelújítás miatt a csíkszeredai Zsögöd utcában hétfőn és kedden útlezárásra kell számítani. Félpályás korlátozás helyett, szakmai döntés nyomán teljes útzárat alkalmaz napközben a kivitelező, így a Natúr lakópark felől jövő forgalmat a mezőn keresztül a Fortuna Lakópark felé irányították. A földút nincs a legjobb állapotban, de óvatosan vezetve akár egy alacsonyabb fekvésű gépjárművel is lehet rajta közlekedni. A városvezetés a lakosság türelmét kéri, hisz a beruházás a Natúr lakóparkban élők javát is szolgálja.

Létai Tibor
A Natúr lakóparkban élők a mezőn keresztül, a földúton juthatnak Csíkszeredába
Indokolt útlezárás. A hatalmas munkagépek nehezen férnek el a szűk helyen Fotó: László F. Csaba

A helyszínen járva hétfőn a zsögödi iskola és a Lovarda közötti útszakasz volt teljesen elzárva a forgalomtól. A munkások érdeklődésünkre elmondták, hogy a gyorsabb munkamenet érdekében zárták le a teljes utat vezetői utasításra, de hozzátették, hogy a városvezetés is tud róla. A teljes útzár nemcsak az átutazóknak és a lakóparkban élőknek okoz gondot, hanem a mezőgazdasági munkát végzőknek is, hisz a pótkocsis traktorokat, amelyekkel munkavégzésre igyekeztek a település határában lévő mezőgazdasági területekre, visszafordították, megnehezítve ezt a tevékenységet.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Az utászoktól megtudtuk, hogy bár a mezőn keresztül be lehet jutni a városba a Natúr lakópark felől, nem igazán akarnak arra menni az autósok, pedig mint mondták, feljavították azt. Némi kavicsozás jelzi, hogy volt próbálkozás a gödrök betömésével, de összességében a megmaradt vízmosások, kátyúk, mezőgazdasági gépek okozta mélyedések egy kisautó számára komoly megpróbáltatást jelentenek. Az egyik általunk megkérdezett sofőr mérgelődve mondta:

még egyszer nem megy keresztül a mezei úton a gépkocsijával, és másnak sem ajánlja, akinek alacsonyabb fekvésű az autója, de ha valakinek mégis muszáj, át lehet jönni.

A Natúr lakóparkból az egyik munkába igyekvő sofőr a tájékoztatás hiányát kifogásolta. Mint mondta, reggel szembesült az útlezárással, amikor munkahelyére indult. Mint fogalmazott: egy hónapja kerülgetik a munkagépeket, a csatornafedeleket és a gödröket, tisztában voltak vele, hogy az aszfaltozás megkezdésével le fogják zárni az útszakaszt, de ha előre tájékoztatták volna őket, akkor másképp szervezik az életüket. Szerinte az alpolgármester vasárnapi Facebook-posztja a félsávos lezárásról nem minősül hivatalos csatornának, és nem is fedi a valóságot. Arról nem beszélve, hogy sok lakó annak tudatában, hogy a hónap utolsó hétfőjén szállítják el, a szelektíven gyűjtött hulladékot kitette az ajtó vagy kapu elé, de délutánig hiába várták, hogy elszállítsák.

A Natúr lakóparkban élők a mezőn keresztül, a földúton juthatnak Csíkszeredába

Az Eco-Csík Hulladékgazdálkodási vállalat is a Facebookon tájékoztatta hétfő délben a lakókat arról, hogy a Zsögöd utcai aszfaltozás miatt átmenetileg nem tudják elvégezni a hulladékszállítást az érintett szakaszon, de ígérték, hogy amint a forgalom felszabadul és a munkálatok befejeződnek, haladéktalanul gondoskodnak a hulladék elszállításáról.

Az utászokkal beszélgetve megtudtuk még, hogy a teljes útlezárással szakaszosan haladnak a Zsögödi Nagy Imre utca felé. A lezárás hétfőn és kedden érinti a lakosokat, reggel körülbelül 7-8 órától délután 5-6 óráig. 

Bors Béla alpolgármester érdeklődésünkre elmondta: az utca szűkössége, főleg a műemlék templom környékén, nem tette lehetővé a félpályás útlezárást, hisz „most kell az egész út profilját megadni, amihez nagy gépek kellenek”, ugyanakkor mint megtudtuk,

a munka ütemét is gyorsítja, ha a kivitelező cég háborítatlanul dolgozhat.

Az elöljáró szerint a mezei út ideiglenesen megfelel a forgalom számára, még ha nem is a legtökéletesebb – szerencsére esőt sem jósolnak a hétre –, viszont megjegyezte az ilyen munkálatoknál nem lehet elkerülni a korlátozásokat, ezért azt kéri a lakóktól, hogy legyenek türelmesek, főleg a Natúr lakóparkban élők, hisz az ő javukat is szolgálja a beruházás. Egyúttal megjegyezte, hogy

nemcsak a Facebookon tájékoztattak a lezárásról, hanem más csatornákon is, például a vasárnapi misén is kihirdették azt.

És a városban adást sugárzó rádiók is hirdették, egyik még a saját közözsségi média oldalán is megosztotta.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!