Hirdetés

A kismamák és újszülöttek gondozásának menete

Mit jelent a várandós nők és kisgyermekes anyukák szakmai támogatása, amit a Csíkszeredában nemrég megnyílt Prevenciós Egészségközpont munkatársai biztosítanak? Ennek jártunk utána, ugyanis a központban elérhető egészségügyi szolgáltatások sora túlmutat az egészségügyi állapotfelmérésen.

Pál Bíborka
A kismamák és újszülöttek gondozásának menete
Leveszik a terhet a háziorvosokról. Vizsgálat és tájékoztatás Fotó: László F. Csaba

Amint arról már korábban beszámoltunk, június elején Prevenciós Egészségközpont nyílt a megyeszékhelyen. Az új központ fontos szakmai támogatást nyújt a várandós nők egészségügyi felmérésében, a kisgyermekes anyukák csecsemőgondozással kapcsolatos kérdéseinek megválaszolásában, a korai gyermekkori intervencióban, de ugyanígy kérhetik egészségügyi állapotuk felmérését (vérnyomásmérést, vércukorszint-ellenőrzést, testsúlykövetést, tesztcsíkkal végzett vizeletvizsgálatot) az idősek, kónikus betegek is. Az új szolgáltatás elindítását követően a kismamákat és kisgyermekes családokat ellátó szakképzett szülésznőt arról kérdeztük, hogy az érintettek állapotfelmérésén túl mit jelent a várandósgondozás és az ezt követő csecsemőgondozás?


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Urus Erika szülésznő tájékoztatása szerint a várandós kismamák az állapotuknak megfelelő egészségügyi vizsgálatok mellett részletes tájékoztatást kapnak a várandósság alatti egészséges táplálkozásról, életvitelről, a szülésről, a szoptatásról és annak nehézségeiről, a gyermekágyas állapotról, a rehabilitációról, újszülött- és csecsemőgondozásról, valamint a lehetséges kihívásokról, buktatókról, a szülői szerepekről, a kötődő nevelésről.  A várandóssági időszak három trimesztere alatt (1–12. hét, 13–27. hét, 28–40. hét) az érintettek egy-egy, de egészségügyi állapotuktól függően több alkalommal is találkoznak a védőnői feladatokat ellátó szülésznővel. A kisgyermekes anyukák a szülést követően egy előre ismertetett rendszer szerint részesülnek a szolgáltatásban. A szülésznő a szülést követő első vagy második héten, illetve az első hónapokban (az első hónapban, majd a harmadik hónapban) családlátogatás keretében, az otthonában keresi fel az édesanyát és csecsemőjét. Ezt követően 6–9–12, illetve igény szerint 15–18 hónaposan fogadóóra keretében a Prevenciós Központban, előre egyeztetett időpont szerint történik a kicsik és szüleik fogadása.

– A vizsgálatok során az újszülöttek, csecsemők pszichomotorikus, kognitív fejlődését követjük nyomon. Az anyukáknak szoptatási, hozzátáplálási és ellátási tanácsadást tartunk, tapasztalataink szerint ezekben a témakörökben rengeteg kérdés merül fel. Beszélünk továbbá a kisbabák helyes fürdetéséről, öltöztetéséről, a köldökcsonk ellátásáról, de a fogzás körüli kérdésekre is igyekszünk a legkorszerűbb, ugyanakkor az anyai ösztönöket megerősítő és a családot segítő válaszokat adni – ismertette a védőnői hálózat szolgáltatásait Urus Erika. A kisgyermekek fejlődésének nyomon követését a központ munkatársai 2 éves korukig végzik.  Fontos ugyanakkor, hogy a Prevenciós Központban a már említett egészségügyi állapotfelmérésen túl nem lehet gyógyszert, receptet vagy küldőpapírt igényelni, ez csakis a családorvosok hatásköre alá tartozik.  A Testvériség sugárút 18. szám alatt található központban hétköznapokon 11–14 óra között fogadják a kismamákat, a kisgyermekes szülőket és az újszülötteket.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!