Hirdetés

A csíkszeredai Jégpálya negyedi strand felújítására készül az önkormányzat

Teljesen újjáépítik Csíkszeredában a Jégpálya negyedi strandot. Ha a soron következő tanácsülésen a városi közgyűlés elfogadja a 43 millió lejes beruházás megvalósíthatósági tanulmányát, elkészítik a kivitelezési terveket is. Ennek ellenére a beruházás konkrét kivitelezése a rendelkezésre álló anyagi forrásoktól függ, amelyek biztosításához társfinanszírozókra számít a város vezetősége. A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be szerdán.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 3 perc
A csíkszeredai Jégpálya negyedi strand felújítására készül az önkormányzat
Így néz ki jelenleg az IPIC-strand. Alkalmatlan a felújításra Fotó: Kovács Áron

Tizenkét évvel ezelőtt zárt be a csíkszeredai úgynevezett IPIC-strand, amelyet a közeljövőben teljesen újjáépítenek, hiszen a még meglévő létesítményből semmi sem használható. A beruházás megvalósíthatósági tanulmányát a hónap utolsó tanácsülésén mutatják be.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A strand újjáépítési folyamata három évvel ezelőtt kezdődött. Az újjáépítésről először a városlakókkal folytatott egyeztetéseket a város vezetősége, majd az így kialakított beruházási koncepció gyakorlatba ültetésére közbeszerzési eljárást indítottak, amelyet a város egyik építész irodája nyert meg, majd elkezdték a megvalósíthatósági tanulmány elkészítését is.

– Több mint három év telt el azzal, amíg a Brassói Műemlékvédelmi hatósággal háromszori egyeztetés után konszenzusra jutottunk. A nézeteltérés abból adódott, hogy a város általános rendezési tervében van egy hatalmas felület, amely tulajdonképpen központi övezet, és amelyet urbanisztikai szabályzóval kell szabályozni. Ilyen korábban sosem készült, most készítjük. Tehát a megvalósíthatósági tanulmány egy városi központi övezeti engedélyeztetési eljáráson kellett átmenjen a műemlékvédelmi bizottságban. A brassói központú Regionális Műemlékvédelmi Bizottság jóváhagyása azért szükséges, mert a strand területe részét képezi a város központi övezetének, ezért sajátos szabályozás vonatkozik rá. Eredetileg kifogásolták egyes épületek elhelyezését a strandon, az új koncepciót azonban elfogadták. Egy, a Csobbanóhoz hasonló jellegű épületegyüttes létesül, amelynek energiaszükséglete nullához közeli lesz – fogalmazott Korodi Attila polgármester a látványterveket bemutató mai sajtótájékoztatón.

Az engedélyezett megvalósíthatósági tanulmány és a tervek szerint a 8040 négyzetméteres területen a strand épületei az uszoda mellett kapnak helyet. A strand előtt 841 négyzetméteres parkolót is kialakítanak.

A strandot majd napelemrendszerrel is ellátják, teljes energiahatékonyságot biztosítanak. Ezért a fűtési rendszert levegő-vizes és gázkazános technológiával alakítják ki.

Egy olyan strandról beszélünk, amely rendelkezik majd egy nagy medencével, amely a felnőtteket, a tinédzsereket szolgálná ki, illetve lesz egy gyermekmedence vízágyús rendszerrel.

A koncepció az, hogy aki sportúszáson szeretne részt venni, annak ott van a Csíki Csobbanó, de azt szeretnék, hogy aki a nyári délutánokat civilizált környezetben tervezi eltölteni, az tudja ezt a megoldást választani. A strandon lesz jegypénztár, büfé, illetve lesz római fürdőrendszer is öltözőkkel, mosdókkal – tette hozzá a városvezető.

A csíkszeredai Jégpálya negyedi strand felújítására készül az önkormányzat A csíkszeredai Jégpálya negyedi strand felújítására készül az önkormányzat
 

A műszaki szabványok betartásával és korszerű technológiával készülő medencékből nem lehet majd a vizet teljesen leengedni, ezért az épületeket is, illetve a vizet is egy adott hőmérsékleten kell tartani. Így a római fürdő késő ősszel és télen is használható lesz – bérlési lehetőséggel – felnőttcsoportok számára. 
Amennyiben az önkormányzati testület elfogadja a megvalósíthatósági tanulmányt, elkészítik a kivitelezési terveket. A beruházáshoz szükséges 43 millió lejt kormányzati (európai uniós támogatás ilyen célra nem hívható le) forrásból próbálják biztosítani. 

A csíkszeredai Jégpálya negyedi strand felújítására készül az önkormányzat





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!