Hirdetés

Rovarirtás házilag

Bíró István
Becsült olvasási idő: 4 perc
Rovarirtás házilag
Fotó: freepic.com

Sokan azt gondolják, hogy a csótányok és egyéb kellemetlen rovarok csak a koszos lakásban telepednek meg – ám ez nem így van! A tiszta lakást ugyanúgy szeretik, mint a koszosat, és az is előfordulhat, hogy mi magunk visszük be ruháinkon a különböző kártevőket. Ha azt tapasztaljuk, hogy a lakásunkban rovarok vannak, rendkívül fontos, hogy azonnal kezdjük el a védekezést, ellenkező esetben gyorsan elszaporodnak. Íme néhány „csodaszer”, amelyekkel védekezhetünk ellenük.

Levendula, nem csak teának
A Hargita mindkét oldalán egyre többen meghonosítják és használják – mi több, nem csak teázás céljából. Ha a levendulát egy kis vászonzsákba vagy párnába téve elhelyezzük a lakásban, az távol tartja a szúnyogokat, de ha a ruhásszekrénybe akasztjuk, a molyok ellen is hatásos. Az erkélyen a szárított levendulacsokrok nemcsak dekorációként szolgálhatnak, hanem a vérszívókat is távol tartják lakásunktól.

Ecet, a házi fertőtlenítő
Az ecetnek számos jótékony hatása van. Az ecet az a természetes háztartási „vegyszer”, amely nemcsak kiváló fertőtlenítőszer, hanem vízbe töltve a konyhapultot, asztalt áttörölve, a padlót felmosva távol tarthatjuk a hangyákat, sőt az ágyi poloska ellen is bevethető. Az ágyneműt mosógépbe téve magas hőfokon, ecetes vízben átmosva megszabadulhatunk az élősködőktől. Ráadásul vízkő ellen is alkalmazható. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Cukor, te édes csali!
A cukor egy befőttesüveg alján kevés vízzel kiváló csaliként alkalmazható a rovarok ellen. Fontos, hogy az üvegnek támasszunk egy evőeszközt, amelyen a csótányok bemászhatnak az üveg aljára, és ha elég nagy az edény, akkor nem tudnak kimászni a kártevőink. 

(S)ütőpor az asztal alá is
Ha kisütne valamit a csótányok ellen, használjon sütőport, ugyanis szinte bármit megesznek. A sütőpor a gyomrukban megduzzad, így a csótányok „kipukkadnak”. Ugyanez a hatása a hangyákra nézve is.

Citrom, a fanyar segítség 
Ha egy kis savanyúsággal kínálná apró hívatlan vendégeit, akkor a citrom legyen az, hiszen mindenféle kellemetlenkedő ellen bevethető. Távol tartja a szúnyogokat és a legyeket is. Ha a megfőzött citromhéjra kevés sót szórunk és kitesszük a teraszra, kisebb eséllyel jönnek be a bosszantó apróságok. Ha a lakáson belül látunk rovarokat, például hangyákat, csavarjuk a citrom levét a felmosóvízbe, és ezzel mossuk fel a padlót. Érdemes a konyhapultot is áttörölni citromos vízzel, mert nemcsak fertőtlenít, a rovarokat is távol tartja az egyébként számukra vonzó területtől.

Uborka, a zöld megoldás
A friss uborka illata sokak számára csalogató lehet. Ám a kora nyári zöldség illata a rovaroknak egyáltalán nem vonzó. Ha az apróságok honfoglalásra készülnek otthonunkban, bátran bevethetjük a zöld csodaszert.
A csótányok gyakran a vízvezetékek mellett vagy a konyhaszekrény mögül bújnak elő. Ha kifigyeljük az útvonalukat, máris elhelyezhetünk némi uborkát azokon a helyeken, melyeken járnak, így nagyobb eséllyel tartjuk távol a bosszúságot okozó apróságokat.

Diófalevél – ennek megisszák a levét!
Diófából nem csinálnak koporsót – mondja a népdal. Sőt! A közönséges diónak, de főként a diófalevél teájának számos gyógyhatása van. Hatóanyagai pedig a gyomnövényekre, rovarokra, férgekre és gombákra, különféle baktériumokra és vírusokra kifejezetten veszélyesek. Ha a vízbe áztatott levelekből készült folyadékot permetként alkalmazzuk, távol tarthatjuk magunktól a szúnyogokat és a különböző rovarokat. A száraz levél a molyokat is távol tartja a textíliáktól.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!