Gépek tárolása télvíz idején

A kerti szerszámgépek – mint például a kaszagépek, fűnyírók, láncfűrészek – egész évben nélkülözhetetlen és hasznos eszközei kertjeink karbantartásának. A hideg hónapok beköszöntével azonban fontos, hogy megfelelően elraktározzuk ezeket azért, hogy tavasszal ismét segítségünkre legyenek.

Létai Tibor
Gépek tárolása télvíz idején
Fotó: Hodgyai István

A megfelelő téli tárolás nemcsak meghosszabbítja a gépek élettartamát, de segít elkerülni a nem kívánt meghibásodásokat is. Mindez nem zárja ki azt, hogy időnként szerelőhöz vigyük a gépeket – ha másért nem, egy rutinszerű karbantartásért.

A munkának vége
Az első és legfontosabb lépés, hogy minden gépet alaposan tisztítsunk meg. A fűnyírók és kaszagépek pengéiről távolítsuk el a rátapadt füvet (hacsak nem damilt használunk), sárt, és egy száraz ronggyal töröljük át a felületeket. A láncfűrészek láncait olajozzuk meg, hogy ne rozsdásodjanak a téli tárolás ideje alatt. Ha a gépeken szennyeződés marad, az tavaszra károsíthatja a fém alkatrészeket, és nehezebbé teheti a későbbi újraindítást.
Benzines gépeknél külön figyelmet kell fordítani az üzemanyagra. Hosszabb pihentetés során az üzemanyag állaga romlik és károsíthatja a motort, éppen ezért ajánlott leereszteni a benzint a tankból, vagy üzemanyag-stabilizátort használni, amely megakadályozza az üzemanyag minőségének romlását. A karburátort is célszerű üresen hagyni, elkerülve a lerakódások kialakulását.
Akkumulátoros gépek esetében az akkumulátorokat érdemes külön tárolni a szerkezettől, és teljesen feltöltött állapotban elrakni őket. Az akkumulátorok lítium-ion technológiája érzékeny a hidegre, így fontos, hogy fagymentes helyen tároljuk azokat.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Száraz, fagymentes hely
A kerti szerszámgépek tárolására a legideálisabb egy száraz, jól szellőző és fagymentes helyiség. Az extrém hideg és a nedvesség káros hatással lehet a gépekre, különösen az elektromos alkatrészekre, de az egyéb fémrészek korróziójához is vezethet.
Ha van garázs, pince vagy fűtetlen, de fagypont fölötti tárolóhelyiség, műhely, az ideális lehet a gépek számára. A tárolás során ügyeljünk arra is, hogy a gépeket vízszintes helyzetben helyezzük el, különösen a fűnyírókat és a kaszagépeket, így a kenőanyagok ebben az időszakban is megfelelően védik a motort.
Ha nem áll rendelkezésünkre fagymentes helyiség, alternatív megoldásként használhatunk vízálló takarókat vagy speciális védőhuzatokat, amelyek megvédik a gépeket a nedvességtől és a hidegtől, de egy vastagabb, szigetelt tárolódoboz is jó megoldás lehet, amelyet a gépek méretéhez igazítva vásárolhatunk. Ezek a tárolóeszközök többnyire hőszigetelő anyagból készülnek, és extra védelmet biztosítanak.

Gépek tárolása télvíz idején

Használatra kész tárolás
Mielőtt elraknánk télire a gépeket, ajánlott egy alapos karbantartást végezni. Ez nemcsak a tisztítást foglalja magában, hanem a benzines gépek esetében az olajcserét is. Az elhasználódott olaj eltávolítása megakadályozza, hogy a motor belső alkatrészei károsodjanak. A légszűrőket is érdemes átnézni, és ha szükséges, tisztítsuk ki vagy cseréljük le őket. A láncfűrészeknél ne felejtsük el ellenőrizni a láncfeszítést és olajozni a láncot. Akkumulátoros gépeknél fontos, hogy az akkumulátor csatlakozóit is tisztán tartsuk, ezzel elkerülve a korróziót vagy az esetleges érintkezési hibákat. Külön figyelmet kell fordítani az akkumulátorokra: soha ne hagyjuk kint a hidegben, mert az alacsony hőmérséklet jelentősen csökkentheti az élettartamukat. Az optimális tárolási hőmérséklet 10–20 Celsius-fok között van. Az akkumulátorokat legalább 50 százalékos töltöttségi szintre állítva rakjuk el télire, és időnként ellenőrizzük, hogy ne merüljenek le teljesen, mert ez ugyancsak károsíthatja az élettartamukat.
Összegezve, a kerti benzines és akkumulátoros szerszámgépek téli elraktározása kulcsfontosságú, ha hosszú élettartamot szeretnénk biztosítani eszközeinknek. A megfelelő előkészületek, a száraz és fagymentes tárolás, valamint az időszakos karbantartás mind hozzájárul ahhoz, hogy ezek a gépek tavasszal azonnal bevethetők legyenek.
Gépek tárolása télvíz idején



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!