Hirdetés

Vasúti szakszervezet: péntek reggel hét és kilenc óra között nem fognak közlekedni a vonatok

Pénteken reggel 7 és 9 óra között nem fognak közlekedni a vonatok a román vasúthálózaton – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek a Román Vasúttársaság (CFR) kereskedelmi részlege szakszervezetének főtitkára.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 2 perc
Vasúti szakszervezet: péntek reggel hét és kilenc óra között nem fognak közlekedni a vonatok
Képünk illusztráció Fotó: László F. Csaba / Archív

Viorel Istrate elmondta, a kétórás figyelmeztető sztrájk valamennyi szerelvényt érinti, „leszámítva azokat, amelyeken tanulói csoportok vagy a kiszolgáltatott csoportokban tartozók utaznak”. „Azokat a vonatokat nem állítjuk le” – fogalmazott.

A főtitkár rámutatott, bíznak benne, hogy a pénteki akciót követően elkezdődhet „egy minimális párbeszéd” az illetékes hatóságok képviselőivel.

Elsősorban azt szeretnénk elérni, hogy a pénzügyminisztérium korrekt finanszírozást nyújtson és időben, hogy ne legyünk kénytelenek 45 kilométeres óránkénti sebességgel haladni ezekkel a konzervdobozokkal, amelyeket vasúti kocsiknak, vonatoknak hívunk 

– tette hozzá.

A CFR személyszállító részlegének képviselői csütörtökön közleményt adtak ki, amelyben leszögezték, hogy alkalmazottaik nem vesznek részt a Drum de Fier - Elcatel Szakszervezeti Szövetség péntekre bejelentett tiltakozó akciójában, de az kihathat a vonatok közlekedésére. Ha a figyelmeztető sztrájkra sor kerül, az érintett járatokra szóló jegyek árát részben vagy egészen megtérítik.

A vasutasok szakszervezeteit tömörítő Drum de Fier - Elcatel érdekvédelmi szövetség múlt héten jelentette be, hogy szeptember 15-én figyelmeztető sztrájkot tart. A vasúti alkalmazottak követelik az új kollektív munkaszerződés megkötését, a vasúti alkalmazottak jogállásáról szóló 2020/195-ös törvény rendelkezéseinek alkalmazását és az egyes munkakörökre jellemző feladatoknak, felelősségnek és képesítéseknek megfelelő bérhierarchia tiszteletben tartását, a megfelelő munkafeltételek és az egyéni védőfelszerelések biztosítását az alkalmazottak számára, valamint az ágazat megfelelő finanszírozását.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!