Új erdélyi magyar párttal színesedik a romániai politikai paletta

Magyar Polgári Erő néven új párttal színesedik a romániai politika, amely a Magyar Polgári Párt (MPP) szellemi jogutódjaként hivatkozik magára.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 3 perc
Új erdélyi magyar párttal színesedik a romániai politikai paletta
A Magyar Polgári Erő alapítói Kulcsár-Terza Józsefet bízták meg az ügyvivő elnöki feladatok ellátásával. Archív Fotó: Kulcsár-Terza József/Facebook

A Magyar Polgári Erő közleményben tájékoztatott megalakulásáról. Mint írták, a Bukaresti Törvényszék március 15-én Magyar Polgári Erő megnevezéssel jóváhagyta az új magyar politikai alakulat bejegyzését. A döntés március 28-án jogerőssé vált, és a politikai pártok jegyzékébe iktatták. A Magyar Polgári Erő alapítását olyan aktív közéleti szereplők kezdeményezték, akik az eddig kialakult politikai struktúrákat nem tekintik megfelelőnek tevékenységükhöz. 

„A Magyar Polgári Párt szellemi jogutódjaként olyan politikai szervezetet hoztunk létre, amely figyelembe veszi az Európában zajló eseményeket, a magyar kormány nemzetpolitikai törekvéseit és a magukra hagyott vagy kirekesztett nemzeti gondolkodású polgárok igényét, valamint a helye és ideje van a versenynek, és helye és ideje van az együttműködésnek alapelvét” – írja a közlemény.

Mint olvasható,

meggyőződésük, hogy az erdélyi magyar politikai kultúra képes arra, hogy a verseny és együttműködés ne csak a magyar érdekek érvényesítését, hanem a magyarok közötti békességet is megerősítse, ezért nem ellenfélnek, hanem néhol versenytársként, máshol partnerként tekintenek a két magyar politikai szövetségre. 

A Magyar Polgári Erő alapítói Kulcsár-Terza Józsefet bízták meg az ügyvivő elnöki feladatok ellátásával, egyben teljes körű felhatalmazást adva arra, hogy a párt első Országos Tanácsáig ügyvivő elnökséget állítson fel, és a szervezet képviseletében tárgyalásokat folytasson a politikai élet szereplőivel. A 2024-es választásokra készülve, akik egyetértenek az elveikkel és célkitűzéseinkkel, jelentkezhetnek a Magyar Polgári Erő létrehozóinál – zárul a közlemény. 

Az ügyben kerestük Kulcsár-Terza Józsefet, illetve Zakariás Zoltánt, az Erdélyi Magyar Szövetség elnökét. Amint kapunk tőlük választ, visszatérünk a témára. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!