A liberális párt felbontja a koalíciót a szociáldemokratákkal, de nem lépnek ki a kormányból

Hatalmi visszaéléssel vádolta meg a Marcel Ciolacu miniszerelnök által vezetett Szociáldemokrata Pártot (PSD) és bejelentette a bukaresti nagykoalíció felbontását hétfő este Nicolae Ciucă, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
A liberális párt felbontja a koalíciót a szociáldemokratákkal, de nem lépnek ki a kormányból
Fotó: Hargita Népe Archív

A B1 Tv-nek nyilatkozó politikus kifejtette: a választásokig hátralévő hetekben a PNL gondoskodni akar arról, hogy a PSD nem nyúl hozzá az egységes adókulcshoz, nem avatkozik be az igazságszolgáltatásba és nem osztogatja preferenciálisan a költségvetési pénzeket. Ciucă szerint ellehetetlenült a párbeszéd a PSD-vel, és ezt Marcel Ciolacu elvtelen magatartásával magyarázta. Elmondta, hogy korábban egyeztetett a pártelnök-kormányfővel a román biztosjelöltről, a katonai nyugdíjakkal kapcsolatos méltánytalanságokról, a bányászok nyugdíjának kiigazításáról, és megállapodtak konkrétumokban, amiket a szociáldemokrata politikus utólag letagadott. A PNL elnöke szerint a visszaélés és az állampárti viselkedés a szociáldemokraták DNS-ében van – idézte a politikus tévényilatkozatát az Agerpres hírügynökség.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Ciucă ugyanakkor közösségi oldalán közzétett videóüzenetben is bejelentette a koalíció felbontását. Szerinte a román demokráciát kérdőjelezi meg, hogy a kilenc tagból álló alkotmánybíróság öt bírája, akik közül ötöt a PSD jelölt, szavazattöbbséggel kizárta az elnökválasztásból szombaton Diana Şoşoacă EP-képviselőt. Kifejtette: a szélsőséges nézetek, a sovinizmus és antiszemitizmus terjedését törvényes és demokratikus eszközökkel kell megfékezni, és meg kell győzni a választópolgárokat, hogy demokratikus alternatívákra szavazzanak. A PNL nem egy szélsőséges politikussal, hanem a demokrácia alapelvével vállal szolidaritást az alkotmánybíróság döntése kapcsán – hangoztatta a PNL elnöke és államfőjelöltje. „Ma egy politikai ellenfelet iktat ki, holnap egy másikat, holnapután már sajtótermékeket fog elhallgattatni, végül az egész román államot maga alá gyűri” – ecsetelte a Facebookon közzétett videóüzenetében a Ciucă. Hozzátette, a PNL a választásokig a kormányban marad, hogy a további visszaéléseket megakadályozza, de a PSD–PNL-koalíció közös útja véget ért – írta az MTI.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!