Hirdetés

Tapasztalt nagyvállalkozók önkéntesen segítik kezdő társaik „gyorsítópályára állítását”

Az Erdélyben harmadik alkalommal megszervezett Mentor Program is azt üzeni, hogy a magyar kormány számít a nemzet minden tagjára, és a nemzet minden tagja számíthat a magyar kormányra – mondta Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára csütörtökön a Maros megyei Gernyeszegen.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 4 perc
Tapasztalt nagyvállalkozók önkéntesen segítik kezdő társaik „gyorsítópályára állítását”
Fotó: MTI/Kiss Gábor

A nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár a magyar vállalkozók szakmai képzését és közösségbe szervezését célzó rendezvénysorozat megnyitóján leszögezte: 2010 óta a magyar nemzetpolitika egységes nemzetben, közös cselekvésben gondolkodik, és ennek folytonossága, kiszámíthatósága a nehéz körülmények között sem változik.

„Ha visszatekintünk az elmúlt tizenkét esztendőre, láthatjuk, hogy megerősítettük a nemzetpolitikai intézményrendszert, gondoskodtunk közösségeinkről, megtartóvá tettük a szülőföldet. Mindezt közösen, a külhoni magyarsággal együtt értük el” – fogalmazott a helyettes államtitkár. Szilágyi Péter felidézte: az első Erdélyi Mentor Program 2021-ben a hosszas járványhelyzet utáni talpra állás jegyében indult, 2022-ben azonban, az orosz–ukrán háború kitörése újabb súlyos kihívásokat, gazdasági terheket idézett elő. Az idei év a „gondoskodó nemzet éve” a nemzetpolitikában, az államtitkárság pedig központi pályázati felhívása nevét is Gondoskodó Nemzet Programra változtatta. Rámutatott:

a közös cselekvés egyik zászlóshajója a Mentor Program, amelyben tapasztalt nagyvállalkozók önkéntesen segítik „gyorsítópályára állítani” kezdő társaikat.

„Ez az a program, amely minden elemével a cselekvő gondoskodást adja hírül és fordítja sikerré a mentorált vállalkozások fejlődésében” – idézi Szilágyi Pétert az MTI. A helyettes államtitkár hozzátette: a Mentor Program 2019 óta bejárta a Kárpát-medencét, Vajdaságban, Felvidéken, Kárpátalján, Muravidéken, Horvátországban és Erdélyben is megvalósult, azzal a többlethozadékkal, hogy a mentorok és mentoráltak között mindenütt bizalmi közösség alakult ki. 

A Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Pro Economica Alapítvány és a Design Terminal szakmai partnerségében megvalósuló Erdélyi Mentor Programra idén tizennégy magyarlakta megyéből jelentkeztek résztvevők.

Kozma Mónika, az erdélyi Pro Economica Alapítvány ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy Romániában a következő négy évben történelmi mennyiségű fejlesztési forrás áll majd rendelkezésre, ezért is nagyon fontos, hogy a magyar vállalkozók rendelkezzenek azzal a szakmai tudással, amely lehetővé teszi e források lehívását és hasznosítását. Elmondta: a Mentor Program keretében pénzügyi, jogi szakértők bevonásával szerveznek egész évben – online, illetve személyes találkozókon alapuló – szakmai képzéseket és közösségépítő tevékenységeket.

Az erdélyi program idén először nemcsak Marosvásárhely térségében biztosít lehetőséget a személyes találkozóra, hanem a szórványtérségeket is bevonja: júniusban Temesváron lesz a következő találkozó, ahová nemcsak a program résztvevőit várják, hanem a temesvári magyar közösséget is meg akarják szólítani.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!