Nem szükséges jogsit cserélni

Idén augusztustól a B kategóriás vezetői engedéllyel rendelkező személyeknek lehetőségük van A1 kategóriás motorkerékpárt vezetni Románia területén.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc
Nem szükséges jogsit cserélni
Egyes motorkerékpárok B kategóriával is vezethetők Fotó: Gy. E.

Ehhez a következő feltételeket kell teljesítsék: a B kategóriás vezetői engedéllyel rendelkező személynek legkevesebb 24 évesnek kell lennie; minimum 2 éve rendelkeznie kell érvényes B kategóriás vezetői engedéllyel, és 10 órás gyakorlati képzést kell elvégeznie egy erre engedélyezett gépjárművezetői iskolában A1 kategóriás motorkerékpárra, melyet igazolnia kell az iskola által kibocsátott dokumentummal. 

– Megjegyezzük, hogy az igazolás kizárólag az automata sebességváltóval rendelkező A1 kategóriás motorkerékpárokra érvényes. Ezeknek a következő sajátosságai vannak: 125 cm³-es maximális hengerűrtartalommal rendelkeznek, 11 kW-os teljesítményt nem haladhatják meg, illetve a teljesítmény és tömeg aránya legfeljebb 0,1 kW/kg lehet

– mondta Adrian Pănescu, a Hargita Megyei Prefektúra szóvivője. Hozzátette: a gépjárművezetői iskola bevezeti az igazolást a Román Közúti Hatóság által működtetett nyilvántartóba, majd az itt lévő információkat elektronikusan átveszi a Gépjárművezetői Engedélyeket Kibocsátó és Járműbejegyzési Hivatal (DGPCI). A hivatal bevezeti a szükséges információkat egy országos nyilvántartóba, ezáltal megkönnyítve a rendőrség által végzett közlekedési ellenőrzések menetét.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Ennek az eljárásnak köszönhetően nem szükséges, hogy az igazolás a személyeknél legyen, illetve a jogosítvány cseréjére sem kell sor kerüljön

– tette hozzá a szóvivő. 
 

Egyszerűbb ügyintézés, de mikor?
Bukarest utasítására még az idén országosan át kellene állni az elektronikus ügyintézésre a Gépjárművezetői Engedélyeket Kibocsátó és Járműbejegyzési Hivatalnál. Adrian Pănescu szerint: erre vonatkozóan még semmilyen technikai és módszertani információval nem tudnak szolgálni, ugyanis a közleményen kívül még semmilyen gyakorlati útmutatást nem kaptak. 
– Mielőtt országosan meglesz az online átállás, előtte valamelyik megyékben tesztüzembe kell helyezni a programot. Egyelőre arra vonatkozóan sem tudunk konkrétumot, hogy hol és mikor vezetik be – hívta fel a figyelmet a prefektúra szóvivője, az ügyben később ígéreve tájékoztatást. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!