Hirdetés

Költségvetés-kiegészítés a biztosítópénztárnak

A kormány jóváhagyta az Egészségbiztosítási Pénztár 3 milliárd lejes költségvetés-kiegészítéséről szóló kormányhatározatot, számolt be Duda Tihamér Attila, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár elnöke, ezzel tulajdonképpen biztosítják a betegek zavartalan hozzáférését az egészségügyi szolgáltatásokhoz, illetve az egészségügyi szolgáltatók tevékenységének pénzügyi kiszámíthatóságát év végéig. 

Vlaicu Lajos
Költségvetés-kiegészítés a biztosítópénztárnak
Duda Tihamér Attila, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár elnöke. Archív Fotó: László F. Csaba

Az egészségbiztosítási pénz­tár elnöke arról is beszá­molt, hogy az új kiegészí­tő szerződés értelmében az egész­ségügyi biztosítással nem rendelkező személyek is ré­sze­sül­hetnek ingyenes szolgálta­tásokban, amennyiben HIV- vagy hepatitisz-fertőzöttek, vagy felmerül a daganatos meg­betegedés gyanúja. Utóbbi esetben, ha beigazolódik a be­tegség, a páciens bekerül a 2022 óta működő daganatos betegeket kezelő országos programba, és automatikusan biztosí­tottnak számít. A vizsgálatokat végző szolgáltatók a nem biztosított személyekről külön nyilvántartást kell vezessenek, ugyanis ezt a központi költségvetésből finanszírozzák. A döntésről dr. Soós Szabó Klára, a Hargita Megyei Háziorvosok Szövetségének vezetője megjegyezte, az új szerződésmelléklettel inkább a biztosítással nem rendelkezőket támogatja a kormány, mintsem az orvosokat.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Korábbi években a rendszeren belül nagyon sokan nem is kötöttünk szerződést a nem biztosított személyek ellátására. Most a súlyos betegségek szűrését júliustól a biztosítással nem rendelkezőkre is kiterjesztik. De ilyenkor csak célzottan lehet arra a betegségre tesztet kérni, ezt téríti a biztosító, más vizsgálatot nem lehet elvégezni – összegzett dr. Soós. Megjegyezte, a 3 milliárd lej egyelőre csak szóbeli ígéret, még nem jelent meg a Hivatalos Közlönyben.

– Ebből az összegből nem lehet semmit sem fejleszteni. Ráadásul háromhavonta visszatérő problémák vannak a kifizetésekkel, és ezt nemcsak a családorvosi rendelőkkel, de a járóbeteg-rendelőkkel is eljátsszák. Ez nem jelent sem stabilitást, sem kiszámíthatóságot – mondta dr. Soós Szabó Klára.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!