Hirdetés

Hamarosan kötelezően ellenőrizniük kell az eladóknak a kiskorú vásárló életkorát dohánytermék, alkohol vagy energiaital vásárlása esetén

Megszavazták a parlamentben azt a törvénykezdeményezést, amely kötelezi az eladókat arra, hogy a személyi igazolvány alapján ellenőrizzék a kiskorú vásárló életkorát dohánytermék, alkohol vagy energiaital vásárlása esetén. A törvénytervezetről szerdán szavazott a képviselőház plénuma.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Hamarosan kötelezően ellenőrizniük kell az eladóknak a kiskorú vásárló életkorát dohánytermék, alkohol vagy energiaital vásárlása esetén
Képünk illusztráció Fotó: pexels.com

Mint ismert, a képviselőház a tavaszi ülésszakban több jogalkotási intézkedést szavazott meg, amely a gyerekek biztonságát és egészségét szolgálja: betiltotta az energiaitalok, majd az elektromos cigaretták kiskorúaknak való forgalmazását, az oktatási intézményekben bármilyen típusú cigaretták használatát, valamint az online vásárlást és az önkiszolgáló automatákban való eladást is. Továbbá tilos az elektromos cigaretták, vape-ek és a fűtött dohánytermékek reklámozásának minden formája. 

Az RMDSZ közleményében úgy tájékoztat, hogy jelen jogszabály szükséges intézkedés volt a gyakorlati alkalmazáshoz, hiszen a Salvați Copiii Egyesület felmérései alapján több mint 90 ezer 13 és 15 év közötti diák cigarettázott már, és közel 50 ezer diák ugyanebből a korcsoportból már használt elektromos cigarettát az utóbbi egy hónapban.

Abban az esetben, ha az eladó nem tartja be a szabályozást, 10 és 30 ezer lej közötti büntetésre számíthat.

A törvénytervezet a Hivatalos Közlönyben való megjelenést követően lép hatályba.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!