Hirdetés

Megszavazták: a kereskedelmi egységek nem szolgálhatnak ki energiaitallal kiskorúakat

Döntő házként elfogadta kedden a képviselőház a kiskorúak energiaitalokhoz való hozzáférését korlátozó törvénytervezetet. A jogszabályjavaslat 238 támogató és egy elutasító szavazatot kapott, 12 képviselő tartózkodott.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 1 perc
Megszavazták: a kereskedelmi egységek nem szolgálhatnak ki energiaitallal kiskorúakat
Képünk illusztráció Fotó: László F. Csaba

A tervezetben rögzített meghatározás szerint az energiaitalok olyan italok, amelyek a szénhidrátok, vitaminok és ásványi anyagok mellett a központi idegrendszert stimuláló szereket (koffeint, taurint, karnitint, guaranát, glükuronolaktont) tartalmaznak.

A jogszabályjavaslat megtiltja az energiaitalok forgalmazását oktatási intézményekben, egészségügyi intézményekben vagy hátrányos helyzetű személyeket ellátó létesítményekben.

A képviselőház ülésén elfogadott módosító javaslat szerint a kereskedelmi egységek nem szolgálhatnak ki energiaitallal kiskorúakat. Az előírás megszegése szabálysértésnek minősül, és 30 ezer lejig terjedő bírsággal büntethető. A szabálysértés ismétlődése a kereskedelmi egységek tevékenységének 10-től 30 napig történő felfüggesztését vonja maga után – tájékoztat az Agerpres hírügynökség. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!