Gondja van a betétdíjas visszaváltási rendszerrel? WhatsAppon is jelezheti a panaszt

Meghaladta az 1,3 milliárdot a betétdíjas visszaváltási rendszerben (SGR) begyűjtött italcsomagolások száma – számolt be csütörtöki sajtótájékoztatóján Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter, elismerve, hogy a rendszer még mindig nem működik megfelelően.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Gondja van a betétdíjas visszaváltási rendszerrel? WhatsAppon is jelezheti a panaszt
Képünk illusztráció Fotó: László F. Csaba

A tárcavezető kifejtette, hogy mára már érzékelhető az SGR bevezetésének jótékony hatása a környezetre, mert kevesebb PET-palackot látni az útszéleken, a folyópartokon, az erdőkben és általában a természetben. Emellett szinte naponta jelennek meg információk a nyersanyag-újrahasznosítók kapacitásának bővüléséről, ami új munkahelyek létrehozását is jelenti.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Fechet elmondta, a jó hírek ismertetése mellett kénytelen elismerni azt is, hogy a rendszernek még mindig vannak bizonyos működési zavarai, amelyeket orvosolni kell. Ennek érdekében júliusban és augusztusban a környzetőrség és a fogyasztóvédelem tematikus ellenőrzéseket tartott számos gazdasági szereplőnél és a visszaváltási rendszert működtető RetuRO vállalatnál, amelyet egyébként meg is bírságoltak. „Ez egy szimbolikus bírság volt, de megpróbáljuk azt az üzenetet közvetíteni, hogy a kötelezettségek teljesítése mindenkire vonatkozik” – magyarázta.

A miniszter beszámolója szerint a rendszerben jelenleg az okozza a legtöbb zavart, hogy a vidéki kereskedők nem hajlandók átvenni az italcsomagolást a vásárlóktól, annak ellenére, hogy felszámították az 50 banis betétdíjat.

Ez szerinte súlyos probléma, mert az idős személyeknek legtöbbször nem áll módjukban felkeresni a legközelebbi városban működő visszaváltó automatákat. Ezért ismételten felhívta a kereskedők figyelmét arra, hogy törvényes kötelességük a betétdíjas italcsomagolások visszaváltása.

Fechet bejelentette, hogy csütörtöktől a visszaváltási rendszerrel kapcsolatos problémákat a vásárlók a 0726–715142-es telefonszámon, WhatsAppon jelezhetik.

A panaszok eljutnak a környezetőrséghez vagy a fogyasztóvédelemhez, és a lehető legrövidebb időn belül megoldódnak

– idézi a tárcavezetőt az Agerpres hírügynökség. 

Az elmúlt hetekben ellenőrzött gazdasági szereplők közel 80 százaléka megszegte a betétdíjas visszaváltási rendszerre vonatkozó kötelezettségeit, amiért összesen 732 ezer lejes bírságot szabott ki az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) – számolt be csütörtöki sajtótájékoztatóján az intézmény alelnöke. Sebastian Ioan Hotca elmondta, hogy a felügyelőik 286 kereskedőnél ellenőrizték a visszaváltási rendszer működését, és 225-nél találtak rendellenességeket. A hatóság 93 szabálysértési bírságot szabott ki, összesen 732 ezer lejes értékben. Az ANPC alelnöke az ellenőrzéseken feltárt legyakoribb rendellenességek között említette a betétdíj szabálytalan feltüntetését, a visszaváltással kapcsolatos tájékoztatást hiányát, a hibás visszaváltó automatákat, az italcsomagolások visszaváltásának, illetve az értékjegyek készpénzre váltásának megtagadását. Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy meghaladta az 1,3 milliárdot a betétdíjas visszaváltási rendszerben begyűjtött italcsomagolások száma, elismerve, hogy a rendszer még mindig nem működik megfelelően.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!