Italcsomagolásokat visszaváltó automatákat helyeznek ki Csíkszeredában

Közel harminc kisüzlet részvételével épít ki városi hálózatot az egyutas italcsomagolások visszaváltására a csíkszeredai polgármesteri hivatal. A projekt részeként három köztéri palackvisszaváltó automatát is kihelyeznek, így csökkentenék a piaci eltorzulást.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 2 perc
Italcsomagolásokat visszaváltó automatákat helyeznek ki Csíkszeredában
Intézkednek. Kisüzletekben is levásárolható lesz a köztéri automaták értékjegye Fotó: László F. Csaba

Három vidéki település – Csíkszentdomokos, Csíkszentkirály és Gyimesbükk – után Csíkszeredában is létrehoznak egy városi hálózatot az egyutas italcsomagolások visszaváltására, és a tervek szerint még idén létesítenek három visszaváltó pontot a megyeközpontban. A vidéki automatákat a helyi önkormányzatok bérlik és az Eco-Csík Kft. térségi hulladékgazdálkodó vállalat üzemelteti, a városi gyűjtőpontokat az Eco-Csík Kft. saját beruházásaként fogja megvalósítani és működtetni.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Italcsomagolásokat visszaváltó automatákat helyeznek ki Csíkszeredában
– Nagyjából kilenc hónapja működik az úgynevezett egyutas italcsomagolások kötelező visszaváltási, betétdíjas rendszere. Ez idő alatt – szeptember elejéig –

Csíkszeredában havonta megközelítőleg nyolcezer, vagyis összesen hatmillió-hatszázezer PET-palackot, üveget és alumíniumdobozt váltottunk vissza,

így elmondható, hogy az országos átlag felett vagyunk – nyilatkozta Korodi Attila polgármester hétfői sajtótájékoztatóján. A rendszer azért tud működni, mert vagy az országos multinacionális szupermarket-hálózatok vagy a helyi érdekeltségű, nagy üzletláncok finanszírozni tudták az automaták beszerelését, ellenben a kétszáz négyzetméternél kisebb területű boltoknál csak nehézkesen vagy egyáltalán nem megy – ismertette.

A polgármesteri hivatal az Eco-Csík Kft.-vel, több kisüzlet működtetőjével és Tánczos Barna szenátorral történt több hónapos egyeztetés nyomán úgy döntött, hogy létrehoznak egy olyan városi hálózatot, ahol a csíkszeredai kisüzletek vásárlói vissza tudják váltani az italcsomagolásokat, az értékjegyen megjelenő összeget pedig le tudják vásárolni ezekben.

A projekthez közel harminc kisüzlet csatlakozott már, de nyitottak a bővítésre.

A polgármesteri hivatal keretszerződést köt kétszáz négyzetméternél kisebb alapterületű boltokkal és adminisztrálási szerződést az Eco-Csík Kft.-vel, majd a falvakban is használt alkalmazással, az ott használt rendszer alapján fogják ezeket működtetni.

– Ha a kisüzletekben nem teremtjük meg a lehetőséget arra, hogy saját klienseik vissza tudjanak térni a beváltott palackok után járó értékjegyekkel, és le tudják vásárolni, egyre nagyobb lesz az eltorzulás a piacon, mivel egyre többen kényszerülnek a nagyüzletláncokba. Az automaták pontos helyszínét az Eco-Csík Kft. és a városháza urbanisztikai osztálya határozza meg, kihelyeznek egyet-egyet Csíksomlyó–Csobotfalva, Zsögöd–Szécseny, illetve Csíktaploca körzetében is – tudtuk meg.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!