Hirdetés

Az iskolabuszok használatáról fogadott el szabályzatot a képviselőház

Döntő házként elfogadta kedden a képviselőház azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében az iskolabuszok kizárólag tanulókat és tanárokat szállíthatnak, és amely szankciókat ír elő az utasok kifogásolható magatartása esetén.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Az iskolabuszok használatáról fogadott el szabályzatot a képviselőház
Képünk illusztrácó Fotó: Balázs Árpád

A jogszabály leszögezi, hogy az iskolabuszokkal történő szállítás ingyenes, és az önkormányzat vagy a tanintézet biztosítja. Az iskolabuszok egységes megkülönböztető jegye a sárga alapon fekete TRANSPORT ŞCOLAR felirat, járműtípustól függetlenül. Az oktatási intézmény vezetőségének tájékoztatnia kell a település polgármesterét az iskolabusz útvonaláról, megállóhelyeiről, menetrendjéről, a szállítandó tanulók számáról. Az iskolabuszon utazó tanulók száma nem haladhatja meg a helyek számát – áll a tervezetben.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Az iskolabuszok nemcsak a tanórákra szállíthatják a diákokat, hanem különböző oktató jellegű tevékenységek vagy kulturális események helyszíneire is, ha ezek a diákok tanulási készségeit vagy érzelmi-szociális fejlődését segítik elő. Ugyanakkor vakációban is igénybe vehetők – írja az Agerpres hírügynökség.

A törvényjavaslat leszögezi, hogy a mozgó iskolabuszon a tanulók kötelesek a helyükön ülni, civilizáltan viselkedni és beszélni, valamint kímélni a jármű berendezését. Az előírás megsértése fegyelmi szankciókat von maga után, és az iskolabusszal való közlekedés meghatározott idejű megtiltásával járhat.

A jogszabály ugyanakkor arra is kitér, hogy a tanulókon és tanárokon kívül más nem utazhat az iskolabuszon. A rendelkezés áthágásának felelőssége az iskolabusz sofőrjét terheli, és ismétlődő szabálysértés esetén a munkaszerződés felbontását vonhatja maga után.

A tervezetet a szenátus elutasította, de a döntő házként szavazó képviselőház elfogadta.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!