Az idei első negyedévben 5279 gyermeket bántalmaztak, zsákmányoltak ki vagy hanyagoltak el

Az idei első negyedévben 5279 gyermeket bántalmaztak, zsákmányoltak ki vagy hanyagoltak el Romániában; 2326 eset városon, 2953 vidéken történt – derül ki a fogyatékkal élőkkel, a gyermekek jogaival és az örökbefogadásokkal foglalkozó országos hatóság (ANDPDCA) szombaton közzétett adataiból, melyet az Agerpres hírügynökség idéz.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 1 perc
Az idei első negyedévben 5279 gyermeket bántalmaztak, zsákmányoltak ki vagy hanyagoltak el
A rossz bánásmód leggyakoribb formája az elhanyagolás. Képünk illusztráció Fotó: pexels.com

A fogyatékkal élőkkel, a gyermekek jogaival és az örökbefogadásokkal foglalkozó országos hatóság (ANDPDCA) szombaton közzétett statisztikája szerint a gyermekekkel szembeni rossz bánásmód leggyakoribb formája az elhanyagolás volt, 3447 ilyen esetet jegyeztek, ebből 1993-at vidéken. Az idei első három hónapban 2090 ügyet zártak le, és 37 esetben büntetőeljárás indult a felelősök ellen – idézi az Agerpres hírügynökség.

A vizsgált időszakban 654 fizikai, 614 érzelmi és 470 szexuális bántalmazásos esetet is regisztráltak. Emellett 53 esetben munkaerő-kizsákmányolás, 13 esetben szexuális kizsákmányolás, 28 esetben bűncselekményekhez kapcsolódó kizsákmányolás történt.

Tavaly a szociális és gyermekvédelmi főigazgatóság 791 gyermek állami gondozásba helyezését rendelte le.

Összesen 629 esetben indítottak büntetőeljárást az agresszorok ellen, 207 esetben fizikai, 55 esetben érzelmi, 304 esetben szexuális bántalmazás miatt – áll a jelentésben.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!